Εδώ θα βρείτε απαντήσεις στα πιο συχνά ερωτήματα που ακούμε καθημερινά.

Αν έχετε κάποια άλλη ερώτηση, μπορείτε να μας την στείλτε με την φορμα επικοινωνίας και θα χαρούμε πολύ να σας κατατοπίσουμε!

 

Τι είναι καλύτερη, οδοντόβουρτσα χειρός ή ηλεκτρική οδοντόβουρτσα;

Με όλες αυτές τις διαφορετικές οδοντόβουρτσες που υπάρχουν, με το δίκιο σας θα αναρωτιέστε, τι είναι καλύτερο για τη στοματική υγιεινή:οδοντόβουρτσα χειρός ή ηλεκτρική οδοντόβουρτσα;
Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Γενικής Οδοντιατρικής, η καλύτερη οδοντόβουρτσα είναι αυτή που πραγματικά θα χρησιμοποιήσετε καθημερινά. Είναι τόσο απλό ! Ενώ τόσο οι οδοντόβουρτσες χειρός όσο και οι ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες έχουν τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματά τους, το πιο σημαντικό είναι τελικά να την χρησιμοποιείτε. Η Αμερικανική Οδοντιατρική Ένωση συνιστά να βουρτσίζουμε τα δόντια μας δύο φορές την ημέρα από δύο λεπτά.

Αν δεν είστε σίγουροι ποιο είδος να επιλέξετε, παρακάτω θα δείτε τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα του κάθε είδους.

Α) Οδοντόβουρτσες χειρός
Πλεονεκτήματα

  • Οικονομικές
  • Οι περισσότερες έχουν ανατομική λαβή
  • Εύχρηστες σε ένα ταξίδι

Μειονεκτήματα

  • Δεν έχουν χρονόμετρο των 2 λεπτών
  • Πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να τις κρατήσουν σταθερά στο χέρι

Β) Ηλεκτρικές Οδοντόβουρτσες
Πλεονεκτήματα

  • Οι περισσότερες έχουν μεγάλες, εργονομικές λαβές
  • Οι περισσότερες έχουν ενσωματωμένο χρονόμετρο που μας ειδοποιούν ότι πέρασαν τα 2 λεπτά
  • Δίνουν καλύτερη αίσθηση καθαριότητας

Μειονεκτήματα

  • Δεν έχουμε απόλυτο έλεγχο της κίνησης με αποτέλεσμα κάποια δύσκολα σημεία να μην καθαρίζονται εξ’ ίσου καλά
  • Ορισμένες ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες μπορεί να είναι αρκετά ακριβές

Καθώς ο καθ’ ένας μας είναι διαφορετικός, είναι καλό που υπάρχει μεγάλη ποικιλία για να διαλέξουμε. Το ποια οδοντόβουρτσα θα επιλέξετε εξαρτάται από το ποιο είδος σας πάει καλύτερα και έχει τα καλύτερα αποτελέσματα στη στοματική υγιεινή.
Όποια οδοντόβουρτσα και να επιλέξετε, θυμηθείτε , το σημαντικό είναι ΝΑ ΤΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ!

Τι προκαλεί την τερηδόνα;

Η τερηδόνα προκαλείται από την οδοντική πλάκα, μια κολλώδη, άχρωμη ουσία, ή οποία αποτελείται από τα μικρόβια του στόματος. Όταν αυτή έρθει σε επαφή με ζάχαρη ή άμυλο από την τροφή μας, τότε τα μικρόβια περάγουν οξέα, τα οποία διαβρώνουν το σμάλτο των δοντιών και δημιουργούν τερηδόνα – μαύρα δόντια. Ο καλύτερος τρόπος για να καταπολεμήσουμε την τερηδόνα και να διατηρήσουμε λευκά δόντια και ένα όμορφο χαμόγελο είναι το καθημερινό βούρτσισμα και η χρήση οδοντικού νήματος. Επίσης το είδος της διατροφής παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη της τερηδόνας. Είναι σημαντικό να επιλέγουμε υγιεινή, φυσική διατροφή και να αποφεύγουμε τροφή και ποτά που περιέχουν ζάχαρη ( γλυκά, καραμέλες, σοκολάτες, αναψυκτικά κ.λ.π.)

Πόσο συχνά θα πρέπει να επισκέπτομαι τον οδοντίατρο;

Οι περισσότεροι ενήλικες και παιδιά επισκέπτονται τον οδοντίατρο για τακτικό έλεγχο και καθαρισμό δοντιών κάθε 6 μήνες. Όσοι βρίσκονται σε κατηγορία υψηλού κινδύνου θα πρέπει να επισκέπτονται τον οδοντίατρο πιο συχνά. Παράγοντες όπως το κάπνισμα, διαβήτης, εγκυμοσύνη, περιοδοντίτιδα, τερηδόνα, κακή στοματική υγιεινή, καθώς και ορισμένες  παθήσεις της γενικότερης υγείας είναι παράγοντες που πρέπει να λάβουμε υπ’ όψη και που καθορίζουν τις ιδιαίτερες ανάγκες της στοματικής σας υγείας.

Με τους τακτικούς επανελέγχους  μπορείτε να διαγνώσετε έγκαιρα προβλήματα, όπως η περιοδοντίτιδα, η τερηδόνα κλπ. και να διατηρήσετε τα ούλα και τα δόντια σας υγιή και να έχετε πάντα ένα φωτεινό χαμόγελο.

Ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσετε την υγεία του στόματός σας είναι να πηγαίνετε τακτικά στον οδοντίατρο!

Πόσο συχνά θα πρέπει να αλλάζω την οδοντόβουρτσά μου;

Τόσο οι μεγάλοι, όσο και τα παιδιά θα πρέπει να αλλάζουν την οδοντόβουρτσά τους κάθε 3 μήνες, καθώς οι τρίχες φθείρονται και η  οδοντόβουρτσα δεν είναι πια το ίδιο αποδοτική. Αν έχετε περιοδοντική νόσο καλό είναι να αλλάζετε την οδοντόβουρτσα κάθε 4-6 εβδομάδες. Με τις ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες τα πράγματα είναι διαφορετικά, καθώς σε ορισμένα μοντέλα χρειάζεται να αλλάζουμε το κεφάλι κάθε 6 μήνες. Το καλύτερο είναι να διαβάσετε τις οδηγίες του κατασκευαστή. Μετά το βούρτσισμα θα πρέπει να ξεπλένετε την οδοντόβουρτσα από την οδοντόπαστα με ζεστό νερό, ώστε να παραμένει καθαρή και να φθείρεται λιγότερο.

Είναι η περιοδοντική νόσος κληρονομική;

Έρευνες έχουν δείξει ότι ένα 30% του πληθυσμού μπορεί να έχει μια γενετική προδιάθεση στην περιοδοντική νόσο. Παρά την σχολαστικότατη στοματική υγιεινή, οι άνθρωποι αυτοί έχουν την εξαπλάσια πιθανότητα να προσβληθούν από την περιοδοντίτιδα. Η πρόοδος της επιστήμης μας φέρνει όλο και περισσότερα και πιο αξιόπιστα τεστ ώστε να εντοπίσουμε εγκαίρως αν κάποιος είναι γενετικά επιρρεπής στην περιοδοντίτιδα. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να ακολουθήσει ένα εντατικό πρόγραμμα πρόληψης, πριν ακόμα εμφανιστούν τα σημάδια την περιοδοντικής νόσου, έτσι ώστε να κρατήσει τα δόντια του για μια ζωή.

Είναι η περιοδοντίτιδα κολλητική;

Η αλήθεια είναι ότι η περιοδοντική νόσος είναι μεταδοτική μέσω του σάλιου και μπορεί να περάσει σε ένα ζευγάρι από τον έναν στον άλλο, ακόμα και από τους γονείς στα παιδιά. Αυτό σημαίνει οτι όταν ένα μέλλος της οικογένειας έχει περιοδοντίτιδα, κινδυνεύουν και οι υπόλοιποι να κολλήσουν. Η Αμερικανική Ακαδημία Περιοδοντολογίας συνιδτά οτι η θεραπεία της περιοδοντίτιδας δεν αφορά μεμονωμένα άτομα, αλλά ολόκληρη την οικογένεια. Σε περίπτωση που ένα μέλλος έχει περιοδοντίτιδα, θα πρέπει και οι υπόλοιποι να εξεταστούν από έναν ειδικό.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα των εμφυτευμάτων;

Τα εμφυτεύματα δίνουν την αίσθηση φυσικών δοντιών. Καθώς λειτουργούν όπως τα φυσικά δόντια, αποτρέπουν την απορρόφηση της γνάθου και συμβάλλουν στην διατήρηση του φυσικού σχήματος των ούλων.

Με τα εμφυτεύματα δεν χρειάζεται να πειράξουμε τα διπλανά δόντια , τροχίζοντάς τα ή επιβαρύνοντάς τα με επιπρόσθετο βάρος μιας γέφυρας ή μιας κινητής οδοντοστοιχίας. Τα εμφυτεύματα έχουν πολύ υψηλά ποσοστά επιτυχίας και αποτελούν μια αξιόπιστη λύση στο πρόβλημα της απώλειας των δοντιών.

Γιατί σκούρυναν τα δόντια μου;

Ο αποχρωματισμός των δοντιών είναι μια απόλυτα φυσιολογική αλλαγή που έρχεται με τα χρόνια. Με την ηλικία το σμάλτο των δοντιών φθείρεται και τα δόντια γίνονται πιο θαμπά. Τα δόντια μπορεί επίσης να σκουρύνουν με το τσιγάρο, με τον καφέ, το τσάι ή με άλλες τροφές, πλούσιες σε χρωστικές ουσίες, όπως κόκκινο κρασί κ.λ.π.

Μια άλλη αιτία είναι η εκ γενετής δυσχρωμία των δοντιών, ή υπερβολική λήψη φθορίου, ή η λήψη ορισμένων φαρμάκων ( ειδικότερα συγκεκριμένων αντιβιοτικών ) που στην φάση ανάπτυξης αφήνουν μόνιμες δυσχρωμίες των δοντιών.

Η λεύκανση και οι αισθητικές όψεις προσφέρουν εξαιρετικές λύσεις σε όποιον έχει δυσχρωμία των δοντιών.

Έχει η λεύκανση παρενέργειες;

Η λεύκανση είναι πλέον μια πολύ διαδεδομένη και ασφαλής διαδικασία της αισθητικής οδοντιατρικής, καθώς ο οδοντίατρος θα λάβει όλα τα απαραίτητα προστατευτικά μέτρα. Κατά κανόνα χρησιμοποιούμε μια ειδική μόνωση από πλαστικό, ώστε να επικεντρώσουμε την λευκαντική ουσία στην επιφάνεια των δοντιών και να προστατέψουμε τα ούλα.

Οι αναγνωρισμένες λευκαντικές ουσίες έχουν δοκιμαστεί εκτενώς και έχουν την έγκριση της Αμερικανικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας και άλλων διεθνών οργανισμών. Μετά την λεύκανση μπορεί να νοιώσετε μια μικρή ευαισθησία των δοντιών η οποία αντιμετωπίζεται και είναι παροδική.

Το άγχος παίζει κάποιο ρόλο στην ανάπτυξη της περιοδοντίτιδας;

Πρόσφατες δημοσιεύσεις τονίζουν ότι ψυχολογικοί παράμετροι όπως άγχος, κατάθλιψη, δυσθυμία και αίσθημα μοναξιάς, σχετίζονται με την αυξημένη εμφάνιση περιοδοντικών νόσων.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι πιθανώς η αύξηση της ορμόνης κορτιζόλης που συμβαίνει σε καταστάσεις stress, να παίζει κάποιο ρόλο στην αυξημένη καταστροφή των περιοδοντικών ιστών. Επίσης πιθανολογείται ότι οι ασθενείς που έχουν επιβαρημένο ψυχολογικό παράγοντα, εμφανίζουν συνήθειες επιβαρυντικές για την υγεία του περιοδοντίου όπως το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ ή η χρήση ναρκωτικών ουσιών.

Υπάρχει συσχέτιση ανάμεσα στην περιοδοντίτιδα και τις καρδιαγγειακές νόσους;

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Αμερικανικής Ακαδημίας Περιοδοντολογίας πιθανώς να υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ καρδιαγγειακών νόσων, εμφράγματος του μυοκαρδίου, εγκεφαλικών επεισοδίων και της κατάστασης του ενδοθηλίου των αγγείων με τις περιοδοντικές νόσους, ενώ η περιοδοντική θεραπεία μπορεί να επιφέρει σημαντικές βελτιώσεις στη λειτουργία του ενδοθηλίου των αγγείων.

Παιδιά & Στοματική υγεία

Πολλοί άνθρωποι νομίζουν ότι οι νόσοι του περιοδοντίου είναι παθήσεις των ενηλίκων. Η έρευνα όμως μας δείχνει ότι η ουλική νόσος – η ουλίτιδα – (πολλές φορές πρόδρομος της χρόνιας περιοδοντίτιδας) είναι πάρα πολύ συνηθισμένο εύρημα σε παιδιά και εφήβους.

Τύποι περιοδοντικών νόσων σε παιδιά

Η χρόνια ουλική νόσος (ουλίτιδα) είναι συχνή στα παιδιά. Συνήθως προκαλεί οίδημα των ούλων, ερυθρότητα και εύκολη αιμορραγία. Η ουλική νόσος είναι θεραπεύσιμη και μπορεί να προληφθεί. Η θεραπεία περιλαμβάνει σωστό βούρτσισμα των δοντιών, καθαρισμό ανάμεσα στα δόντια (π.χ. χρήση νήματος) και παρακολούθηση από οδοντίατρο. Εάν δε θεραπευτεί, μπορεί πιθανώς να μεταπέσει σε πιο εξελιγμένες μορφές των περιοδοντικών νόσων όπως η χρόνια περιοδοντίτιτδα.

Η επιθετική περιοδοντίτιδα (παλαιότερη ονομασία: εφηβική περιοδοντίτιδα) μπορεί να προσβάλλει νέους ανθρώπους που, κατά τα άλλα, είναι υγιείς. Εντοπισμένη επιθετική περιοδοντίτιδα διαπιστώνεται σε εφήβους. Η νόσος προσβάλλει συγκεκριμένα δόντια συνήθως (τραπεζίτες – γομφίους και κοπτήρες – τομείς) και οφείλεται σε συγκεκριμένο τύπο βακτηριδίων. Χαρακτηρίζεται από απώλεια οστού γύρω από αυτά τα δόντια, ενώ περιέργως, οι ασθενείς δεν σχηματίζουν μεγάλες ποσότητες βακτηριδίων στο στόμα τους.
Η γενικευμένη επιθετική περιοδοντίτιδα μπορεί να ξεκινήσει πριν την εφηβεία και προσβάλλει όλα τα δόντια.

Χαρακτηρίζεται από αιμορραγίες των ούλων και μεγάλες εναποθέσεις βακτηριακής πλάκας και πέτρας στα δόντια. Μπορεί ακόμα να προκαλέσει και κινητικότητες στα δόντια από την οστική απώλεια.

Πώς επηρεάζει η εγκυμοσύνη τα ούλα και τα δόντια;

Πάρα πολλές γυναίκες εμφανίζουν τη λεγόμενη ουλίτιδα της εγκυμοσύνης. Η κατάσταση αυτή μπορεί να είναι ενοχλητική και να περιλαμβάνει πρήξιμο των ούλων, έντονη ερυθρότητα των ιστών καθώς και αιμορραγίες.

Επίσης μερικές φορές εμφανίζονται κάποιοι μικροί όγκοι στα ούλα των εγκύων, οι οποίοι είναι καλοήθεις και ονομάζονται «επουλίδες της εγκυμοσύνης». Εάν η ουλίτιδα της εγκυμοσύνης δεν ελεγχθεί, μπορεί να μεταπέσει σε μια καταστρεπτικότερη οντότητα που ονομάζεται χρόνια περιοδοντίτιδα και να προκαλέσει ανεπανόρθωτες βλάβες στη στήριξη των δοντιών.

Είναι πιθανό ακόμα, η μόλυνση που υπάρχει στο στόμα να επηρεάζει την υγεία του εμβρύου. Να μην ξεχνάμε ακόμα ότι τα περιοδοντολογικά προβλήματα που μπορεί να επιδεινωθούν με την κατάσταση της εγκυμοσύνης μπορούν να οδηγήσουν σε οξείες καταστάσεις (αποστήματα κ.λ.π.) και να απαιτούνται λήψεις αντιβιοτικών φαρμάκων στη διάρκεια της κύησης, γεγονός που δεν είναι και ότι καλύτερο.

Τα λευκά σφραγίσματα στα μπροστινά δόντια πορούν να είναι αόρατα;

Ναι, τώρα πια τα λευκά σφραγίσματα μιμούνται απόλυτα το χρώμα του φυσικού δοντιού, με αποτέλεσμα να μην μπορεί πια να διακρίνει κανείς το όριο που σταματάει το δόντι και αρχίζει το σφράγισμα. Αυτό το οφείλουμε στις νέες σύνθετες ρητίνες που είναι εξειδικευμένες για σφραγίσματα στα μπροστινά δόντια και έχουν τελειοποιημένες φυσικές ιδιότητες.

Τα υλικά αυτά μιμούνται απόλυτα το χρώμα και τη φωτοδιαπερατότητα της επιφανειακής (αδαμαντίνης) και της εσωτερικής στιβάδας του δοντιού (οδοντίνης).

Έχουν επίσης το πλεονέκτημα, λόγω της βελτιωμένης χημικής τους σύστασης ότι με τον καιρό δεν κιτρινίζουν αλλά διατηρούν το αρχικό τους χρώμα αναλλοίωτο. Άρα λοιπόν μπορούμε να πούμε ότι τα λευκά σφραγίσματα νέας γενιάς είναι πραγματικά αόρατα!