Σύνδρομο Κροταφογναθικής

Σύνδρομο Κροταφογναθικής

Το Σύνδρομο Κροταφογναθικής είναι μια μυοσκελετική πάθηση η οποία εκτός από λειτουργικά αίτια μπορεί να οφείλεται στο άγχος και το στρες και να συνυπάρχει με το αυχενικό σύνδρομο.

Πολλοί άνθρωποι υποφέρουν από χρόνιους πονοκεφάλους,  ή βουητά και θορύβους στα αυτιά, που παρά τη θεραπεία  από ειδικούς δεν λένε να υποχωρήσουν. Άλλοι πάλι επισκέπτονται συχνά τον οδοντίατρο γιατί έχουν   ανεξήγητους πονόδοντους ή γιατί δεν μπορούν να ανοίξουν  το στόμα.  Όσο απίστευτο και αν ακούγεται, όλα αυτά είναι  χαρακτηριστικά συμπτώματα του συνδρόμου κροταφογναθικής.

Είναι σημαντικό να καταλάβουμε πως δημιουργείται και εξελίσσεται το σύνδρομο κροταφογναθικής, ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τα συμπτώματα και να αποκαταστήσουμε τα αίτια που το προκαλούν.

Πώς είναι η κροταφογναθική άρθρωση;

Η κροταφογναθική άρθρωση είναι η πιο πολύπλοκη άρθρωση σε ολόκληρο το ανθρώπινο σώμα και συνδέει την κάτω γνάθο με το κρανίο στην περιοχή του κροτάφου.

Πώς είναι η κροταφογναθική άρθρωση;

Αποτελείται από το κροταφικό οστό του κρανίου (1) και το  τμήμα της κάτω γνάθου που ονομάζεται κόνδυλος (2), ενώ  ανάμεσά τους υπάρχει ο δίσκος (3), που αποτελείται  κυρίως από χόνδρο, συγκρατείται από μύες και συνδέσμους και  κινείται ακολουθώντας τις κινήσεις της γνάθου.

Στην πραγματικότητα έχουμε δύο αρθρώσεις, μία μπροστά από κάθε αυτί, Πολύ σημαντικό ρόλο παίζουν οι διάφοροι μύες, οι οποίοι εκτός από την κινητικότητα της γνάθου ( άνοιγμα, κλείσιμο του στόματος, μάσηση, κ.λπ.) σταθεροποιούν τη γνάθο και συγκρατούν την άρθρωση και τη γνάθο στη σωστή θέση.

Τι είναι το Σύνδρομο κροταφογναθικής;

Τι είναι το Σύνδρομο κροταφογναθικής;

Το σύνδρομο Κροταφογναθικής είναι η διαταραχή της αρμονικής  λειτουργίας των μυών, συνδέσμων και της άρθρωσης της γνάθου.  Η πιο συχνή εκδήλωση είναι ο σπασμός των μυών της άρθρωσης  όπου κάποιος  μυς  δεν μπορεί να λειτουργήσει αρμονικά με το  υπόλοιπο σύστημα.  Ο αποσυντονισμός αυτός μπορεί να οδηγήσει στην μετατόπιση του  δίσκου, μια ιδιαίτερα κρίσιμη κατάσταση, που μπορεί να επηρεάσει  αρνητικά την κινητικότητα της κάτω γνάθου και τη γενικότερη  λειτουργία της άρθρωσης.

Υπάρχει μια αλληλεπίδραση με τους υπόλοιπους μύες του αυχένα και της πλάτης και αυτός είναι και ο λόγος που το σύνδρομο Κροταφογναθικής μπορεί να συνυπάρχει με αυχενικό σύνδρομο.

Αίτια για το Σύνδρομο Κροταφογναθικής

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την εμφάνιση του συνδρόμου κροταφογναθικής. Κάποιες φορές μια αιτία είναι αρκετή για την εκδήλωση των συμπτωμάτων. Τις περισσότερες φορές όμως είναι συνδυασμός περισσότερων παραγόντων και συγκυριών που οδηγούν σε αυτή την επώδυνη κατάσταση.

Σύνδρομο Κροταφογναθικής και απώλεια δοντιών

Δείτε πως η απώλεια έστω και ενός δοντιού μπορεί να είναι η αιτία για το σύνδρομο κροταφογναθικής:

Σύνδρομο Κροταφογναθικής, Βρουξισμός και Στρες

Βρουξισμό αποκαλούμε το σφίξιμο και κυρίως το τρίψιμο των  δοντιών μεταξύ της άνω και κάτω γνάθου. Ο βρουξισμός μπορεί  να γίνεται κατά την διάρκεια της ημέρας ( κατά το οδήγημα, σε  φάσεις έντονης συγκέντρωσης στην εργασία κ.λπ. ), όμως  συνήθως γίνεται κατά την διάρκεια του ύπνου. Αυτός είναι και  ο λόγος που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν καν ότι  σφίγγουν και τρίβουν τα δόντια τους. Μια ένδειξη ότι κάποιος είναι  βρουξιστής είναι όταν το πρωί, μετά τον ύπνο, ο μασητήρας  και οι άλλοι μύες της μάσησης είναι συσπασμένοι και πονούν.

Έχει παρατηρηθεί μια στενή σχέση μεταξύ του στρες και συνδρόμου κροταφογναθικής, καθώς φαίνεται πως υπάρχει ένας μηχανισμός εκτόνωσης των στρεσογόνων ερεθισμάτων στο στοματογναθικό σύστημα. Ο χρόνιος βρουξισμός μπορεί να οδηγήσει στο σύνδρομο κροταφογναθικής, καθώς οι συνεχείς και υπερβολικές πιέσεις που ασκούνται στις αρθρώσεις συχνά προκαλούν τραυματικές αλλοιώσεις των συνδέσμων και του δίσκου, και συνοδεύονται από χρόνιο σπασμό των μυών.

Σύνδρομο Κροταφογναθικής και υπερβολικό άνοιγμα του στόματος

Όλες οι αρθρώσεις έχουν ένα περιορισμένο εύρος κίνησης και  η κροταφογναθική άρθρωση δεν αποτελεί εξαίρεση. Αν ανοίξουμε  πάρα πολύ το στόμα υπάρχει κίνδυνος οι σύνδεσμοι της άρθρωσης  να πάθουν κάκωση, και ο δίσκος να μετατοπιστεί.  Το υπερβολικό άνοιγμα μπορεί να συμβεί κατά το δάγκωμα τροφής  (ενός μήλου ή σάντουιτς, κλπ), ακόμα και στην οδοντιατρική  καρέκλα, όταν για την θεραπεία ενός οπίσθιου δοντιού θα  πρέπει το στόμα να μείνει για περισσότερη ώρα πολύ ανοιχτό.

Παρακολουθείστε τις συνεντεύξεις μας

Δήμητρα
"Τον τελευταίο καιρό είμαι πολύ ζορισμένη. Ξυπνώ το πρωί και νιώθω τα σαγόνια μου βαριά, έχω πονοκέφαλο και κάποιες στιγμές αισθάνομαι κάτι σουβλιές στους κροτάφους. Ανησυχώ μήπως είναι κάτι σοβαρό..."

Πάρα πολλοί άνθρωποι πάσχουν από το Σύνδρομο  Κροταφογναθικής, ενώ ακόμα περισσότεροι  υποφέρουν, χωρίς να γνωρίζουν την πραγματική αιτία. Αν έχετε κι εσείς τα συμπτώματα, μην αδιαφορήσετε. Αντιμετωπίστε το σύνδρομο κροταφογναθικής για μια καλύτερη ποιότητα ζωής!

Μήπως η καθημερινή ένταση κρύβει κάτι περισσότερο;

Άλλες Υπηρεσίες

Δείτε μερικές ακόμα από τις υπηρεσίες μας