Θεραπεία Περιοδοντίτιδας

Θεραπεία Περιοδοντίτιδας

Για τη θεραπεία της περιοδοντικής νόσου, έχουμε πλέον πολλές διαφορετικές μεθόδους, χάρη στην εξέλιξη της ειδικότητας της περιοδοντολογίας, των εξειδικευμένων τεχνικών και των σύγχρονων βιο-υλικών.

Στην αντιμετώπιση της περιοδοντικής νόσου  κάθε περίπτωση είναι μοναδική! Η έκταση, το σχήμα και η κατανομή των περιοδοντικών βλαβών σε σχέση με παράγοντες όπως η γενικότερη υγεία, το κάπνισμα ή κάποια φάρμακα είναι καθοριστικά. Η λεπτομέρεια κάνει τη διαφορά!

Η θεραπεία της περιοδοντίτιδα ξεκινά με τη σωστή εκτίμηση της κατάστασης. Είναι σημαντικό να αξιολογήσουμε κλινικά σημάδια όπως η φλεγμονή και η αιμορραγία των ούλων, όπως επίσης και η πιθανή κινητικότητα ή η αλλαγή της θέσης των δοντιών στο στόμα.

Θεραπεία της περιοδοντικής νόσου – Ηλεκτρονικό περιοδοντόγραμμα

Για την αποτελεσματική θεραπεία της περιοδοντίτιδας είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αποτυπώσουμε την κατάσταση των ούλων και των περιοδοντικών θυλάκων.

Θεραπεία

Θεραπεία

Πολύτιμο βοήθημα αποτελεί μια καινοτομία της σύγχρονης τεχνολογίας; το ηλεκτρονικό περιοδοντόγραμμα. Με ψηφιακό τρόπο καταγράφουμε το βάθος των περιοδοντικών θυλάκων, των υφιζήσεων, κ.λ.π. Έχει το πλεονέκτημα ότι μπορούμε να κάνουμε μετρήσεις σε διαφορετικές χρονικές στιγμές, τις οποίες εύκολα μπορούμε να συγκρίνουμε.

Χάρη στο ηλεκτρονικό περιοδοντόγραμμα έχουμε μια ξεκάθαρη εικόνα για την κατάσταση των ούλων πριν και μετά την θεραπεία, αλλά και κατά την σημαντική περίοδο της μετέπειτα παρακολούθησης.

Πως γίνεται η θεραπεία της περιοδοντίτιδας;

Το πρώτο βήμα για την θεραπεία της ουλίτιδας και της περιοδοντίτιδας είναι να σταματήσουμε την καταστροφική δράση της περιοδοντικής νόσου. Θα πρέπει δηλαδή ν ‘ απομακρύνουμε την πέτρα, τις τοξίνες και τα μικρόβια που είναι προσκολλημένα στην επιφάνεια της ρίζας. Αυτό επιτυγχάνεται με μια τεχνική που ονομάζεται ριζική απόξεση, για την οποία είναι απαραίτητη η χρήση ειδικών εργαλείων και οι εξειδικευμένες γνώσεις και η εμπειρία που έχει ένας περιοδοντολόγος.
Θεραπεία Περιοδοντίτιδας

Πρώτο μας μέλημα κατά την περιοδοντική θεραπεία είναι να αφαιρέσουμε όλους τους νοσογόνους παράγοντες και να δώσουμε την ευκαιρία στους περιοδοντικούς ιστούς να ανακάμψουν από τη χρόνια φλεγμονή και να επουλωθούν.

Θεραπεία περιοδοντίτιδας & Ανάπλαση Ιστών

Πολλές φορές η περιοδοντίτιδα αφήνει και μόνιμες βλάβες  στους περιοδοντικούς ιστούς και στο κόκαλο της γνάθου που συγκρατεί και στηρίζει τα δόντια. Σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να διορθώσουμε τις βλάβες που έχουν δημιουργηθεί, ειδικά όταν  η περιοδοντική νόσος βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο. Με τις σύγχρονες αναπλαστικές τεχνικές που έχουμε σήμερα στη διάθεσή μας μπορούμε να εξαλείψουμε τους περιοδοντικούς θυλάκους.

Θεραπεία Περιοδοντίτιδας

Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις, μπορούμε ν’ αναγεννήσουμε τους χαμένους περιοδοντικούς ιστούς (με την κατευθυνόμενη ιστική αναγέννηση),  αναστρέφοντας τις βλάβες που έχουν δημιουργηθεί, ενισχύοντας έτσι και πάλι τη στήριξη των δοντιών.

Ευγενία Δ.
"Μετά την περιοδοντική θεραπεία νιώθω το στόμα μου τόσο ανάλαφρο! Δεν είναι μόνο ότι σώσαμε τα δόντια μου. Σταμάτησε η αιμορραγία των ούλων και η κακοσμία του στόματος. Αισθάνομαι υπέροχα…"

Χάρη στην περιοδοντική θεραπεία μπορούμε να θεραπεύσουμε την ουλίτιδα και την περιοδοντίτιδα. Μπορούμε να καταπολεμήσουμε τη φλεγμονή και την αιμορραγία, αποκτώντας μια καλύτερη αίσθηση στο στόμα.

Το πιο σημαντικό: μπορούμε να σώσουμε τα δόντια που κινδυνεύουν. Ας μην ξεχνάμε ότι τα δικά μας, φυσικά δόντια είναι αναντικατάστατα!

Ας καταπολεμήσουμε την περιοδοντική νόσο!
Μαζί μπορούμε...

Περιοδοντική θεραπεία και προσθετική αποκατάσταση

Με την περιοδοντική θεραπεία σταματάμε τη δράση της περιοδοντικής νόσου και βελτιώνουμε την πρόγνωση ενός εξασθενημένου δοντιού. Καθώς η περιοδοντίτιδα είναι μια χρόνια κατάσταση, πολύ συχνά συμβαίνει κάποιος να χάσει μερικά δόντια, ώσπου να συνειδητοποιήσει ότι έχει πρόβλημα και ν’ αρχίσει την περιοδοντική θεραπεία.

Σε αυτές τις περιπτώσεις η περιοδοντική θεραπεία για τα δόντια που έχουν απομείνει είναι ακόμα πιο σημαντική. Με τη σωστή θεραπεία, όχι μόνο μειώνουμε τον κίνδυνο να χάσουμε και άλλα δόντια, αλλά το πιο σημαντικό: ενισχύουμε τα δόντια που έχουν απομείνει.

Θεραπεία Περιοδοντίτιδας

Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι για να αναπληρώσουμε τα δόντια που λείπουν και να κλείσουμε τα κενά με μια σταθερή γέφυρα δοντιών, τα δόντια που έχουν απομείνει θα αποτελέσουν τις βάσεις πάνω στις οποίες θα στηρίξουμε την προσθετική αποκατάσταση.

Αυτό σημαίνει ότι κάθε δόντι που έχει απομείνει θα πρέπει να στηρίξει όχι μόνο τον εαυτό του, αλλά και τα δόντια που λείπουν, μέσω της προσθετικής αποκατάστασης.

Με την περιοδοντική θεραπεία ενισχύουμε τα δόντια-στηρίγματα και διατηρούμε τη λειτουργία και  αισθητική του χαμόγελου, δίνοντας τις καλύτερες προϋποθέσεις για το μέλλον όχι μόνο στα φυσικά μας δόντια, αλλά και σε ολόκληρη την αποκατάσταση.

Θεραπεία περιοδοντίτιδας και εμφυτεύματα δοντιών

Τα εμφυτεύματα δοντιών είναι η τελευταία εξέλιξη της οδοντιατρικής για την αναπλήρωση των δοντιών που λείπουν. Ακόμα και σε περιπτώσεις όπου κάποια δόντια έχουν χαθεί λόγω της περιοδοντικής νόσου, μπορούμε κάλλιστα να τα αντικαταστήσουμε με εμφυτεύματα δοντιών.         Τα εμφυτεύματα έχουν το πλεονέκτημα ότι αναπληρώνουν τα κενά, χωρίς να επιβαρύνουν τα υπόλοιπα δόντια.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να αφήσουμε τα εναπομείναντα, περιοδοντικά δόντια στην τύχη τους. Αντίθετα, πριν γίνει μια αποκατάσταση με εμφυτεύματα δοντιών, είναι σημαντικό να έχει γίνει πλήρης περιοδοντική θεραπεία, έτσι ώστε όλα τα δόντια και όλοι οι ιστοί του στόματος να είναι απολύτως υγιείς!

Θεραπεία Περιοδοντίτιδας

Ας μην ξεχνάμε ότι η στοματική κοιλότητα είναι ένα ενιαίο σύστημα και μικρόβια από μια περιοχή του στόματος  μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή στα εμφυτεύματα δοντιών- μια πάθηση που ονομάζεται περιεμφυτευματίτιδα (κατά το περιοδοντίτιδα.

Ανεξάρτητα αν θέλουμε να αντικαταστήσουμε ένα μεμονωμένο δόντι, περισσότερα δόντια ή ακόμα και όλα τα δόντια σε μια γνάθο, σε ένα στόμα με περιοδοντική νόσο, θα πρέπει πρώτα να  γίνει μια πλήρης περιοδοντική θεραπεία, έτσι ώστε να διασφαλίσουμε την μακροβιότητα και επιτυχία της αποκατάστασης με εμφυτεύματα δοντιών.

Παρακολούθηση

Η θεραπεία της περιοδοντίτιδας δεν τελειώνει όμως εδώ! Παράλληλα με την σχολαστική στοματική υγιεινή και το καλό βούρτσισμα,  πολύτιμη βοήθεια είναι και κάποια πρόσθετα μέσα όπως τα μεσοδόντια βουρτσάκια ή άλλες εξειδικευμένες οδοντόβουρτσες, που αποτελούν συμπλήρωμα της θεραπείας.

Επίσης θα πρέπει να γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα από τον περιοδοντολόγο ένας ενδελεχής έλεγχος και περιοδοντικός καθαρισμός.

Με ένα ετήσιο ηλεκτρονικό περιοδοντόγραμμα, μπορούμε να παρακολουθήσουμε την πορεία των ούλων μετά την περιοδοντική θεραπεία και να προλάβουμε εγκαίρως μια πιθανή επανεμφάνιση της περιοδοντίτιδας.

Η περιοδοντική θεραπεία μας προσφέρει υγεία και ευεξία. Εκτός από το ότι σώζουμε τα δόντια μας, αποκτούμε και μια καλύτερη αίσθηση για το στόμα και τον εαυτό μας στην καθημερινή μας ζωή. Η περιοδοντική θεραπεία είναι ο καλύτερος τρόπος για να καταπολεμήσουμε την κακοσμία του στόματος!

Ένα όμορφο και υγιές χαμόγελο για μια ζωή!

Άλλες Υπηρεσίες