Ουλίτιδα Περιοδοντίτιδα

Ουλίτιδα Περιοδοντίτιδα

Η ουλίτιδα και η περιοδοντίτιδα ανήκουν στην κατηγορία των περιοδοντικών νόσων και προσβάλουν τους ιστούς που στηρίζουν τα δόντια.

Στα αρχικά στάδια, τα συμπτώματα είναι ανεπαίσθητα  και οι περισσότεροι άνθρωποι δεν δίνουν σημασία στην  φλεγμονή και αιμορραγία των ούλων.  Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια σοβαρή  πάθηση, που μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια  των δοντιών!

Η περιοδοντική νόσος είναι από τις πιο συχνές παθήσεις του ανθρώπου και εκτός από την υγεία του στόματος, μπορεί να επηρεάσει και την γενικότερη υγεία μας.

Που οφείλεται η ουλίτιδα και η περιοδοντίτιδα;

Οι περιοδοντικές νόσοι οφείλονται στην οδοντική πλάκα – μια υπόλευκη, κολλώδη μάζα που δημιουργείται  στην επιφάνεια των δοντιών και αποτελείται από τα βακτηρίδια του στόματος.

Η οδοντική πλάκα αποτελείται από 200-300 διαφορετικά είδη μικροβίων, τα οποία πολλαπλασιάζονται συνεχώς  και εισχωρούν όλο και βαθύτερα στα ούλα. Τα μικρόβια της οδοντικής πλάκας παράγουν τοξίνες – δηλητήρια, τα οποία δεν μπορεί να εξουδετερώσει  ο οργανισμός μας, και οδηγούν στην υποχώρηση των ούλων και την απώλεια του οστού γύρω από τα δόντια.

Πως εξελίσσεται η περιοδοντική νόσος;

Πόσο συχνά εμφανίζεται η ουλίτιδα και η περιοδοντίτιδα;

Πρόσφατες στατιστικές έδειξαν ότι η περιοδοντική νόσος μπορεί να αφορά όλες τις ηλικίες- ακόμα και παιδιά  3 ετών! 50% των ανθρώπων θα παρουσιάσουν κάποια πρώτα σημάδια περιοδοντίτιδας μέχρι τα 18 τους χρόνια,  ενώ 75% των ανθρώπων έχουν προσβληθεί από την περιοδοντίτιδα μέχρι τα 35.

Ουλίτιδα Περιοδοντίτιδα

Όσοι καπνίζουν έχουν σημαντικά μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από την ουλίτιδα και περιοδοντίτιδα  ενώ γενετικές έρευνες έδειξαν ότι 30% του πληθυσμού ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου για περιοδοντική  νόσο ήδη από τη στιγμή που θα γεννηθούν.

 

Ιωάννα
"Όταν έμαθα ότι πάσχω από περιοδοντίτιδα, έπαθα μεγάλο σοκ. Συνειδητοποίηση ότι παραλίγο να χάσω τα δόντια μου! Και δεν είχα καταλάβει τίποτα, μόνο λίγο αίμα στο μαξιλάρι...!"

Η ουλίτιδα και η περιοδοντίτιδα δίκαια αποκαλούνται “η σιωπηλή απειλή των δοντιών”.

Με το που θα αντιληφθείτε το πρώτο σημάδι αιμορραγίας  και φλεγμονής, μην το αγνοήσετε!

Συμβουλευθείτε τον ειδικό και διατηρήστε ένα υγιές και όμορφο χαμόγελο για μια ζωή!

Υγιή ούλα για μια καλύτερη ζωή!

Ουλίτιδα – Περιοδοντίτιδα – Πρώτα συμπτώματα

Καθώς η περιοδοντική νόσος κάνει την εμφάνισή της με ανεπαίσθητα συμπτώματα, το πιθανότερο είναι να  το καταλάβουμε όταν θα είναι πια αργά!  Το πρώτο ίσως σύμπτωμα της περιοδοντικής νόσου είναι η κακή αναπνοή! Η δυσοσμία της αναπνοής μπορεί να έχει βέβαια πολλά και διαφορετικά διάφορα αίτια, όπως ορισμένα  τρόφιμα( σκόρδο), προβλήματα στην πέψη, μεταβολικές ασθένειες π.χ. διαβήτης και πολλά άλλα.

Η συνηθέστερη αιτία είναι κάποια μικρόβια που προκαλούν δυσοσμία και είναι συνυφασμένα με την εμφάνιση της  περιοδοντίτιδας. Ούλα που δεν είναι υγιή, αποτελούν πρόσφορο έδαφος  για να αναπτυχθούν και να πολλαπλασιαστούν αυτά  τα μικρόβια.  Αν έχετε παρατηρήσει επίμονη οσμή του στόματος, ή  αν οι άλλοι σας αποφεύγουν όταν τους μιλάτε από κοντά,  το πιθανότερο είναι ότι έχετε κάποια μορφή περιοδοντίτιδας.

Η ουλίτιδα είναι το πρώτο στάδιο της περιοδοντικής νόσου και χαρακτηρίζεται από χρόνια φλεγμονή των επιφανειακών ιστών των ούλων. Κόκκινα, πρησμένα ούλα που αιμορραγούν είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της ουλίτιδας. Όσο βρισκόμαστε σε αυτό το πρώτο στάδιο της περιοδοντικής νόσου δεν έχουμε μόνιμες βλάβες των ιστών που στηρίζουν τα δόντια.

Ουλίτιδα - Περιοδοντίτιδα

Αν μείνει αθεράπευτη, η ουλίτιδα  μπορεί να οδηγήσει στην περιοδοντίτιδα. Η φλεγμονή προχωρά βαθύτερα και  προκαλεί μόνιμη καταστροφή των  ιστών που στηρίζουν τα δόντια στη γνάθο.  Η περιοδοντίτιδα συνοδεύεται από  φλεγμονές και αποστήματα των ούλων , και μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια  περισσότερων ή ακόμα και όλων των δοντιών.

Είναι μεταδοτική η ουλίτιδα και η περιοδοντίτιδα;

Μελέτες έχουν δείξει ότι η μεταφορά των μικροβίων της περιοδοντικής νόσου είναι δυνατόν να συμβεί ανάμεσα  σε ενήλικους, στα μέλη μιας οικογένειας, ή ακόμα και από τους γονείς στα παιδιά. Αυτό συμβαίνει κυρίως όταν όλα τα άτομα έχουν ιδιαίτερη ευπάθεια στην περιοδοντική νόσο. Παρ’ όλα αυτά  η ουλίτιδα και περιοδοντίτιδα δεν μεταδίδεται με την κοινή χρήση μαχαιροπήρουνων ή με την οδοντόβουρτσα.

Αν και οι δυο σύζυγοι πάσχουν από επιθετική μορφή περιοδοντίτιδας και μόνο ο ένας υποβληθεί σε θεραπεία,  τότε το άτομο που δεν έκανε θεραπεία μπορεί να μεταφέρει εκ νεόυ στο θεραπευμένο άτομο τα μικρόβια της  περιοδοντίτιδας.

Πως θα καταλάβω αν έχω περιοδοντίτιδα;

Εάν έχετε παρατηρήσει κάποιο από τα εξής συμπτώματα είναι αρκετά πιθανό να έχετε κι εσείς περιοδοντίτιδα:

  • Έχετε πόνους στα δόντια και στο στόμα;
  • Ματώνουν τα ούλα σας όταν βουρτσίζετε τα δόντια ή όταν δαγκώνετε σκληρή τροφή;
  • Έχουν δημιουργηθεί κενά ανάμεσα στα δόντια σας;
  • Είναι τα ούλα σας πρησμένα ή ευαίσθητα;
  • Έχουν υποχωρήσει τα ούλα σας και τα δόντια φαίνονται να είναι αφύσικα μακριά;
  • Έχετε κακοσμία του στόματος;
  • Βγαίνει πύον από τα ούλα σας;
  • Έχετε παρατηρήσει κάποιες αλλαγές στον τρόπο με τον οποίον πατάνε τα δόντια μεταξύ τους;

Ανακαλύψετε και θεραπεύστε έγκαιρα την  ουλίτιδα και  την περιοδοντίτιδα! Σήμερα υπάρχουν οι εξειδικευμένες γνώσεις και τα μέσα. Μην επιτρέψετε στην περιοδοντική νόσο να  σας  στερήσει το ωραίο σας χαμόγελο!

Ένα όμορφο χαμόγελο προϋποθέτει υγιή δόντια!

Άλλες Υπηρεσίες