Ενδείξεις ότι ίσως χρειάζεστε εμφυτεύματα δοντιών.

Η απώλεια ενός δοντιού είναι ένα πρόβλημα με το οποίο οι περισσότεροι άνθρωποι έρχονται αντιμέτωποι στη διάρκεια της ζωής – και αυτό μπορεί να συμβεί για διάφορους λόγους . Η απώλεια ενός ή περισσότερων δοντιών μπορεί να έχει σημαντικές και μόνιμες επιπτώσεις στο στόμα αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα.

Αν δεν αποκατασταθούν τα κενά ανάμεσα στα δόντια όχι μόνο επηρεάζουν αρνητικά την εμφάνιση και το χαμόγελο, αλλά μπορούν να οδηγήσουν σε μια σειρά από προβλήματα που κάποιος ούτε θα μπορούσε να διανοηθεί.

Δεν μπορούμε να τονίσουμε αρκετά τη σημασία της πρόληψης για τη διατήρηση ενός υγιούς και άρτιου στόματος. Παρ’ όλα αυτά η απώλεια ενός ή περισσότερων δοντιών μπορεί να είναι αναπόφευκτη. Τι κάνουμε τότε? Η απάντηση είναι απλή: το αντικαθιστούμε!

Μπορεί κανείς να επιλέξει ανάμεσα σε διάφορες μεθόδους αποκατάστασης, όπως η μερική κινητή οδοντοστοιχία, μια σταθερή γέφυρα ή τα εμφυτεύματα δοντιών. Όμως είναι γενική ομολογία ότι τα σύγχρονα εμφυτεύματα αποτελούν μια αξιόπιστη και λειτουργική μέθοδο αποκατάστασης ενός στόματος όταν λείπουν ένα ή περισσότερα δόντια.

Ποια είναι τα σημάδια στο στόμα που μαρτυρούν ότι θα χρειαστεί να γίνει μια εμφύτευση?

1. Κενά ανάμεσα στα δόντια

Όταν χάσουμε κάποιο δόντι δημιουργείται στο στόμα ένα κενό. Τα δόντια που είναι δίπλα στα κενά αυτά έχουν την τάση να μετακινούνται και να στραβώνουν. Αυτό οδηγεί σε περεταίρω αποσταθεροποίηση περισσότερων δοντιών και πολύ σύντομα θα παρατηρήσει κανείς ότι το πάτημα των δοντιών έχει αλλάξει.

pros-4

Ακόμα, τα δόντια της άλλης γνάθου αρχίζουν να μακραίνουν ( προς τα πάνω ή κάτω ανάλογα) μέσα στο κενό σε μια προσπάθεια να βρούν μια επιφάνεια να μασήσουν.
Δεν είναι σπάνιες μάλιστα οι περιπτώσεις που τα δόντια μακραίνουν τόσο, που ακουμπάνε με τα ούλα της άλλης γνάθου, προκαλώντας πόνο και ερεθισμό.
Πολλές φορές η απώλεια ενός δοντιού ( αν δεν αποκατασταθεί ) οδηγεί στην απώλεια περισσότερων δοντιών!

2.Υποχώρηση της γνάθου και των ούλων

Όταν χάσουμε ένα δόντι παρατηρούμε ότι η γνάθος και τα ούλα αρχίζουν να υποχωρούν, Αυτό εξηγείται με το γεγονός ότι μέσω των δοντιών η γνάθος δέχεται λειτουργικά ερεθίσματα και διατηρεί το σχήμα της. Όταν χάσουμε ένα δόντι, η γνάθος δεν δέχεται πλέον αυτά τα μηχανικά ερεθίσματα και υποχωρεί.

full-jaw-bone-loss
Τα εμφυτεύματα δοντιών μεταφέρουν τέτοια μηχανικά ερεθίσματα στη γνάθο και έτσι συμβάλλουν στο να μη συνεχίσει η απορρόφηση αυτή και η γνάθος να διατηρήσει το φυσιολογικό της σχήμα.

3. Πόνος στη μάσηση

Όταν υπάρχει μια βαθειά τερηδόνα, ή σε περίπτωση που μια απονεύρωση δεν πήγε καλά, συνήθως το πρώτο σημάδι είναι παρατεταμένος πόνος που επανέρχεται τακτικά, χωρίς να κάνετε κάτι για να τον προκαλέσετε ( όπως κατά τη διάρκεια μάσησης σκληρής τροφής ή όταν πίνετε κάτι πολύ παγωμένο). Όταν στα καλά καθούμενα έχετε ισχυρό πονόδοντο που δεν λέει να περάσει, τότε είναι πολύ πιθανό να πρέπει αυτό το δόντι να αφαιρεθεί και να αντικατασταθεί με ένα εμφύτευμα

4. Πρήξιμο στο ούλο

Ένα άλλο ανησυχητικό σημάδι είναι ένα χρόνιο πρήξιμο των ούλων γύρω από ένα συγκεκριμένο δόντι. Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις ( ιδιαίτερα στο πρόσθια δόντια, των οποίων η ρίζα έχει σχήμα παρόμοιο με ένα εμφύτευμα ) μπορούμε τη στιγμή που θα αφαιρέσουμε το προβληματικό δόντι να τοποθετήσουμε ένα οδοντικό εμφύτευμα. Είναι η τεχνική της άμεσης εμφύτευσης. Αν οι συνθήκες το επιτρέπουν, μπορούμε συγχρόνως να τοποθετήσουμε και μια προσωρινή αποκατάσταση πάνω στο νέο εμφύτευμα – η τεχνική της άμεσης φόρτισης  – SmileToday και έτσι δεν θα υπάρχει κενό στα δόντια ούτε μια στιγμή!

5. Ατύχημα – τραυματισμός

Όταν σ’ ένα ατύχημα κάποιο δόντι έχει καταστραφεί και θα πρέπει να αφαιρεθεί, ακόμα και σ’ αυτές τις περιπτώσεις μπορούμε να εφαρμόσουμε την μέθοδο της άμεσης φόρτισης Smile Today. Αν οι συνθήκες δεν το επιτρέπουν, τότε θα πρέπει να περιμένουμε ώστε να επουλωθεί η περιοχή του τραύματος ή σε κάποιες περιπτώσεις θα πρέπει να αναγεννήσουμε τους ιστούς που χάθηκαν από τον τραυματισμό.

Το δύσκολο είναι ότι ένα ατύχημα συμβαίνει συνήθως στην πιο ακατάλληλη στιγμή και φυσικά χωρίς προειδοποίηση…

6. Περιοδοντική νόσος

Τα κλασικά σημάδια της περιοδοντικής νόσου είναι ούλα που ματώνουν και δόντια που παρουσιάζουν κινητικότητα. Αυτό είναι αποτέλεσμα της δράσης της περιοδοντίτιδας, όπου λόγω της φλεγμονής, υποχωρεί το κόκαλο της γνάθου που στηρίζει τα δόντια. Έτσι τα ούλα υποχωρούν, τα δόντια χάνουν τη στήριξή τους, αποκτούν κινητικότητα και κάποια στιγμή πέφτουν.

 perio

Αυτές οι περιπτώσεις είναι πιο περίπλοκες, διότι λόγω της απορρόφησης μπορεί να μην έχει απομείνει αρκετό κόκαλο για μια εμφύτευση. Εφαρμόζοντας τις αναγεννητικές τεχνικές μπορούμε να αναπλάσουμε τους σκληρούς και μαλακούς ιστούς του στόματος έτσι ώστε με μια εμφύτευση και να αποκαταστήσουμε τη λειτουργία και αισθητική του στόματος.
Υπάρχουν πολλοί λόγοι που μπορούν να οδηγήσουν στην απώλεια των δοντιών και τα οδοντικά εμφυτεύματα είναι μια σίγουρη και βιολογική μέθοδος για να αποκαταστήσουμε αυτή την αναπηρία.

Ανεξάρτητα από την αιτία, είναι σημαντικό να μην περιμένουμε πάρα πολύ . Αντίθετα είναι καλό να αντικαταστήσουμε με εμφυτεύματα το δόντια που θα πρέπει να φύγουν όσο το δυνατόν νωρίτερα, γιατί έτσι θα μειώσουμε τον κίνδυνο να επηρεαστούν και τα διπλανά δόντια, ενώ παράλληλα θα έχουμε ακόμα περισσότερες πιθανότητες για ένα επιτυχημένο και αισθητικό αποτέλεσμα.