Κύστη Δοντιού

Κύστη Δοντιού

Η κύστη δοντιού είναι ίσως από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα που οδηγούν τους ανθρώπους εσπευσμένα στον οδοντίατρο καθώς μπορεί να προκαλέσει ξαφνικά και αναπάντεχα έντονο πόνο και φλεγμονή στην περιοχή της γνάθου.

Μια κύστη δοντιού αναπτύσσεται πολύ αργά, χωρίς να  προκαλεί πόνο ή να δίνει άλλα συμπτώματα και  γίνεται αντιληπτή μόνο όταν αποκτήσει μεγάλο  μέγεθος ή όταν επιμολυνθεί και προκαλέσει  φλεγμονή και πόνο.

Μια κύστη δοντιού είναι σχεδόν αδύνατο να εντοπιστεί με μία επιφανειακή εξέταση. Κάνοντας μία ακτινογραφία, μία πανοραμική ή μία τομογραφία μπορούμε εύκολα να αναγνωρίσουμε την αλλοίωση. Όσο πιο νωρίς ανακαλύψουμε μια κύστη δοντιού, τόσο πιο περιορισμένες θα είναι οι βλάβες που θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε.

Τι είναι μια κύστη δοντιού;

Μια οδοντική κύστη είναι μια παθολογική κοιλότητα η οποία περιέχει υγρό,  κύτταρα και άλλες οργανικές ουσίες και περιβάλλεται από ένα ανθεκτικό τοίχωμα.

Μια κύστη δοντιού αναπτύσσεται συνήθως στην άκρη ενός δοντιού, στην περιοχή του ακρορριζίου, λόγω φλεγμονής του νεύρου (1),

Σε άλλες πάλι περιπτώσεις μια κύστη μπορεί να εμφανιστεί σε ένα δόντι που έχει γίνει μεν απονεύρωση, αλλά δεν αφαιρέθηκαν πλήρως τα μικρόβια (2).

Κύστη δοντιού

Το δυσάρεστο είναι ότι η κύστη αυξάνεται σε μέγεθος με την πάροδο του χρόνου και μπορεί να  προκαλέσει σταδιακή καταστροφή του οστού, αλλά και των παρακείμενων δοντιών (3) ή ακόμα και πιο ευαίσθητων ιστών, (4) , όπως το νεύρο της κάτω γνάθου (σημειωμένο με την κίτρινη γραμμή). Αυτός είναι και ο λόγος που μια κύστη θα πρέπει να την αφαιρέσουμε το συντομότερο δυνατό.

Kύστη δοντιού και αποκατάσταση

Από τη στιγμή που ανακαλύψουμε μια κύστη δοντιού θα πρέπει να την αφαιρέσουμε  και κατά κανόνα και το δόντι από το οποίο αυτή έχει δημιουργηθεί.

Αυτό σημαίνει ότι στο σημείο εκείνο προκύπτει ένα σημαντικό έλλειμμα ιστών που μπορεί να  δημιουργήσει και αισθητικό πρόβλημα.

Χάρη στις σύγχρονες μεθόδους μπορούμε όχι μόνο θα θεραπεύσουμε μια κύστη δοντιού, αλλά να  αποκαταστήσουμε λειτουργικά και αισθητικά το σημείο αυτό.

Με τις ψηφιακές απεικονιστικές μεθόδους, μπορούμε πλέον να αξιολογήσουμε το μέγεθος της κύστης  και την έκταση της βλάβης πριν καν αρχίσουμε τη θεραπεία (1, 2)

Κύστη δοντιού

Αφού αφαιρέσουμε την κύστη μπορούμε με τις μεθόδους για την αναγέννηση της γνάθου να  αναπληρώσουμε το κόκαλο που έχει χαθεί (3), και στη συνέχεια να αποκαταστήσουμε το δόντι που λείπει με ένα εμφύτευμα (4).

Γιάννης Π.
"Τον τελευταίο χρόνο ένοιωθα με το δάχτυλο ένα μπαλάκι στη γνάθο μου, το οποίο καμιά φορά ερεθιζόταν, αλλά με λίγη αντιβίωση περνούσε. Δεν φαντάστηκα ποτέ ότι κρυβόταν μια κύστη. Και ήταν και τόσο κοντά στο νεύρο..."

Το καλά νέα είναι ότι μπορούμε να προλάβουμε μια κύστη!

Πηγαίνοντας τακτικά στον οδοντίατρο προλαμβάνετε την εμφάνιση τερηδόνας και φλεγμονών, και τη δημιουργία μιας κύστης.

Αν έχετε πονόδοντο μην τον αγνοήσετε – κάνετε άμεσα την απονεύρωση και προλάβετε τις επιπλοκές από μια κύστη δοντιού!

Κύστη δοντιού - η σιωπηλή απειλή της στοματικής υγείας.

Άλλες Υπηρεσίες