Επιστροφή στο σχολείο… με γερά δόντια!

Το Φθινόπωρο είναι η εποχή για τις σχολικές προετοιμασίες. Φροντίζουμε για καινούργια τσάντα, βιβλία και τετράδια, υπάρχει όμως και μια παραμελημένη φροντίδα, αυτή της υγείας του στόματος. Αν δεν καλυφθούν οι ελλείψεις έγκαιρα, μπορούν τα προβλήματα της στοματικής υγείας να επηρεάσουν αρνητικά τις επιδόσεις των παιδιών στο σχολείο και τα προβλήματα αν δεν θεραπευτούν να παγιωθούν και να ακολουθούν τα άτομα αυτά και στην υπόλοιπη ενήλικη ζωή τους.

Εμφανίζεται η τερηδόνα στην παιδική ηλικία;

Πρόσφατες έρευνες στις Η.Π.Α. έδειξαν ότι 40% των παιδιών που ξεκινάνε το νηπιαγωγείο έχουν τερηδόνα (χαλασμένα δόντια) ενώ στην πρώτη δημοτικού το ποσοστό σκαρφαλώνει στο 50%. Καθηγητές της παιδοδοντίας από το πανεπιστήμιο του San Francisco υποστηρίζουν ότι η τερηδόνα και άλλα οδοντικά προβλήματα επηρεάζουν την συμπεριφορά των μαθητών στην τάξη.

Γιατί είναι σημαντικό να ελέγχει ο οδοντίατρος τα δόντια των παιδιών όταν ανοίγουν τα σχολεία;

Τα παιδιά δυσκολεύονται από μόνα τους να φροντίσουν με συνέπεια τα δόντια τους. Την ημέρα βρίσκονται πολλές ώρες μακριά από το σπίτι τους, τρώνε σε άτακτες ώρες γλυκά, ενώ το φορτωμένο πρόγραμμά τους τα αποσπά από το βούρτσισμα των δοντιών. Ας μην ξεχνάμε ότι τα προβλήματα της τερηδόνας και της ουλίτιδας δεν λύνονται από μόνα τους, αντίθετα αν δεν θεραπευτούν έγκαιρα  παγιώνονται και γίνονται χρόνια νοσήματα που αντιμετωπίζονται ακόμα πιο δύσκολά, όσο περνάνε τα χρόνια.

Οι έφηβοι έχουν περισσότερα προβλήματα με τα δόντια τους;

Σε μεγαλύτερες ηλικίες πολλά παιδιά βάζουν σιδεράκια, κάτι που δυσχεραίνει  το βούρτσισμα των δοντιών, οι τροφές σφηνώνονται στα σιδεράκια ενώ τα ούλα ερεθίζονται, ματώνουν και πρήζονται. Επίσης κατά την εφηβία, κανείς έχει την τάση να αμελεί την συστηματική του καθαριότητα και βέβαια την καθημερινή ρουτίνα του βουρτσίσματος των δοντιών.
Με τον τακτικό έλεγχο των δοντιών από τον οδοντίατρο, τον καθαρισμό και τη φθορίωση διατηρείται και θωρακίζεται η στοματική υγεία των παιδιών και των εφήβων.

Σιδεράκια και στοματική υγεία.

Κατά την εφηβία που συνήθως ολοκληρώνεται ή ορθοδοντική θεραπεία και βγαίνουν τα σιδεράκια, είναι σημαντικό να γίνεται σχολαστικός καθαρισμός των δοντιών από τον οδοντίατρο, να αφαιρούνται όλες οι κόλλες που συγκρατούν τα σιδεράκια και να στιλβωθούν τα δόντια για να μην επικάθεται επάνω τους η οδοντική μικροβιακή πλάκα. Επίσης μετά την ορθοδοντική θεραπεία πρέπει να ακολουθήσει σχολαστική θεραπεία ουλίτιδας, η οποία προκαλείται από μικρόβια και είναι φλεγμονή των ούλων και εκδηλώνεται με οίδημμα και αιμορραγία.

Σπουδές… με την οδοντόβουρτσα!

Οι απόφοιτοι του σχολείου που συνεχίζουν τις σπουδές τους, πάλι δεν πρέπει να ξεχνούν τον οδοντίατρο. Όταν μάλιστα φοιτούν σε πόλεις μακριά από το σπίτι τους και από τον οδοντίατρο που τα πρόσεχε όλα τα προηγούμενα χρόνια, αποτελούν κατηγορία υψηλού κινδύνου  για να εμφανίσουν προβλήματα στα δόντια τους. ‘Οταν ξεκινάνε τις σπουδές, οι φοιτητές αλλάζουν πολλές συνήθειες και μαζί με αυτές και τον τρόπο διατροφής τους. Ο χρόνος κάθε ημέρας απορροφάται από τις σπουδές, ο διάβασμα και άλλες δραστηριότητες με αποτέλεσμα οι φοιτητές να αμελούν τη στοματική τους υγιεινή, ενώ παράλληλα αρχίζουν καταχρήσεις στην κατανάλωση ποτών με χρωστικές, όπως είναι ο καφές και το τσάι, συνήθεια που κιτρινίζει πολύ τα δόντια.

Ο πιο καλός ο μαθητής … πάει στον οδοντίατρο!

Όλοι λοιπόν οι μαθητές, μεγάλοι και μικροί πρέπει να επισκέπτονται τον οδοντίατρο στο ξεκίνημα της σχολικής / ακαδημαϊκής χρονιάς, για να προλαμβάνουν καταστάσεις που θα τους προκαλέσουν πόνο, χάσιμο χρόνου και θα αποσπάσουν την προσοχή τους από τα μαθήματα και τις σπουδές τους.