Οδοντιατρικό Μικροσκόπιο

Η εφαρμογή του μικροσκοπίου αποτελεί μια επαναστατική καινοτομία στην σύγχρονη οδοντιατρική. Πρωτοεμφανίστηκε σε ιατρικές ειδικότητες, όπως η οφθαλμολογία, η ωτορινολαρυγγολογία, αγγειο- και νευροχειρουργική κλπ.

Μόλις τα τελευταία χρόνια έκανε το μικροσκόπιο  την εμφάνισή του με δειλά βήματα στην οδοντιατρική, στα χέρια πρωτοπόρων οδοντιάτρων στην Αμερική και στην Ευρώπη.

Με το μικροσκόπιο μπορούμε να παρατηρούμε πολύ καλύτερα και με κάθε λεπτομέρεια τα δόντια ενώ παράλληλα να αυξάνουμε την ακρίβεια με την οποία τελούμε τις διάφορες οδοντιατρικές εργασίες.

Τι πλεονέκτημα μας δίνει το μικροσκόπιο;

Το μεγάλο πλεονέκτημα που μας δίνει το οδοντιατρικό μικροσκόπιο είναι ότι μπορούμε να δούμε λεπτομέρειες, τις οποίες δεν θα μπορούσαμε να διακρίνουμε με γυμνό μάτι, κάτι πολύ σημαντικό για να εξασφαλίσουμε μια οδοντιατρική θεραπεία ακριβείας!

Το οδοντιατρικό μικροσκόπιο, όπως κάθε μικροσκόπιο άλλωστε, αποτελείται από μια σειρά διατεταγμένων φακών και κατόπτρων, οι οποίοι μεγεθύνουν το αντικείμενο που εξετάζουμε. Στην οδοντιατρική δουλεύουμε με μια μεγέθυνση 40x.

Το μικροσκόπιο δεν προσφέρει μόνο καλύτερη οδοντιατρική – αλλά συγχρόνως εκπαιδεύει και τον ίδιο τον οδοντίατρο με αποτέλεσμα να γίνεται ολοένα και καλύτερος!
Πρόσφατες έρευνες έδειξαν, ότι όταν ο ιατρός εργάζεται με το μικροσκόπιο, κινεί τα χέρια του με πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια. Η ακρίβεια των κινήσεων μετρήθηκαν να είναι δεκαπλάσια σε επίπεδο δέκατου του χιλιοστού, ενώ η χρήση των μικροσκοπικών εργαλείων είναι σημαντικά πιο στοχευμένες και  ακριβείς.

Τι το ιδιαίτερο έχει το οδοντιατρικό μικροσκόπιο;

Το οδοντιατρικό μικροσκόπιο καλείται να λειτουργήσει κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες, καθώς θα πρέπει να παρακάμψει τα οδοντιατρικά μηχανήματα και προβολείς, για να κεντραριστεί σε μια περιορισμένη περιοχή, όπως είναι η στοματική κοιλότητα, και εκεί να εκτελέσει μια σειρά από εξειδικευμένες λειτουργίες.

Το οδοντιατρικό μικροσκόπιο θα πρέπει λοιπόν να :

  • μπορεί να επεκταθεί σε αρκετά μεγάλη απόσταση και να παραμένει απόλυτα σταθερό. Αυτό προϋποθέτει μια στιβαρή βάση και ισχυρούς, σταθερούς βραχίονες και μηχανισμούς.
  • ρυθμίζεται εύκολα – ας μην ξεχνάμε ότι τα χέρια μας τα χρειαζόμαστε κυρίως για την άσκηση της οδοντιατρικής και όχι για την συνεχή ρύθμιση του μικροσκοπίου
  • έχει τρισδιάστατη εικόνα ώστε να έχουμε αίσθηση του βάθους
  • ρυθμίζεται όχι μόνο η ένταση, αλλά και το είδος του φωτός καθώς πολλά οδοντιατρικά υλικά είναι φωτοπολυμεριζόμενα ( πήζουν σε συγκεκριμένη συχνότητα φωτός)
  • συνδέεται με ηλεκτρονικό υπολογιστή, ώστε να μπορεί να γίνει φωτογράφηση, κινηματογράφηση και επεξεργασία εικόνας.
  • Το μικροσκόπιο μας επιτρέπει να δούμε λεπτομέρειες, οι οποίες είναι μπροστά μας, αλλά είναι αδύνατο να ξεχωρίσουμε με γυμνό μάτι.

Το ξέρατε ότι τα γαλάζια αστεράκια στο χαρτονόμισμα των 50 Ευρώ κρύβουν ένα μυστικό, που μόνο το μικροσκόπιο μπορεί να αποκαλύψει;

Μικροσκόπιο και Οδοντιατρική

Η εφαρμογή του μικροσκοπίου παγκοσμίως – πόσο μάλλον στην Ελλάδα – είναι πρωτοποριακή. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής λιγότερο από 1% των οδοντιάτρων χρησιμοποιούν μικροσκόπιο!

Είναι ιδιαίτερη χαρά γι εμάς να γνωρίζουμε ότι το ιατρείο μας είναι ένα από τα ελάχιστα κέντρα στον κόσμο, όπου εφαρμόζεται η μικροσκοπική οδοντιατρική σε ένα μεγάλο φάσμα ειδικοτήτων, όπως η αισθητική οδοντιατρική, η ενδοδοντία ( απονεύρωση), η διαγνωστική, η περιοδοντολογία και η εμφυτευματολογία.

Μπορεί σήμερα να είμαστε πρωτοπόροι σε αυτόν τον νέο, συναρπαστικό τομέα, όμως νοιώθουμε ότι το μικροσκόπιο είναι η κατεύθυνση του μέλλοντος και ότι μια μέρα θα πρέπει το μικροσκόπιο να είναι πολύτιμο βοήθημα κάθε οδοντιάτρου.
Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που είμαστε ιδρυτικά μέλη της Ελληνικής Εταιρείας Μικροσκοπικής Οδοντιατρικής.

Δρ. Όλγα Παπασωτηρίου
"Στην οδοντιατρική αποζητώ την απόλυτη λεπτομέρεια! Με το μικροσκόπιο μπορώ να δω καλύτερα, μπορώ να εργαστώ καλύτερα και το πιο σημαντικό: μπορώ να προσφέρω πολύ περισσότερα!"

Με το μικροσκόπιο μπορούμε να δούμε την παραμικρή λεπτομέρεια και να θεραπεύσουμε με απόλυτη ακρίβεια ακόμα και τις πιο απαιτητικές περιπτώσεις.
Ελάχιστοι οδοντίατροι στην Ελλάδα χρησιμοποιούν το μικροσκόπιο και είμαστε περήφανοι που μπορούμε να σας προσφέρουμε αυτή την προηγμένη τεχνολογία!

H λεπτομέρεια κάνει τη διαφορά!

Άλλες Υπηρεσίες

Δείτε μερικές ακόμα από τις υπηρεσίες μας