Απονεύρωση με το Μικροσκόπιο

Η ενδοδοντική θεραπεία ή αλλιώς απονεύρωση θεωρείται από τις πιο λεπτεπίλεπτες οδοντιατρικές εργασίες. Μέχρι σήμερα αποτελεί το μόνο τρόπο για να σωθεί ένα δόντι που το νεύρο του έχει φλεγμονή ή έχει νεκρωθεί. Ανάλογα με την περίπτωση μια απονεύρωση μπορεί να ολοκληρωθεί σε μία επίσκεψη ή σε περισσότερες.

Αφού αφαιρεθεί το νεκρό νεύρο ενός δοντιού (ο πολφός), καθαρίζεται εσωτερικά το δόντι και γεμίζεται ερμητικά με ένα θερμοπλαστικό υλικό, τη γουταπέρκα, ώστε να μην εισχωρήσουν ξανά τα μικρόβια στο εσωτερικό του δοντιού.

Σε τι χρησιμεύει το μικροσκόπο κατά την ενδοδοντική θεραπεία;

Η απονεύρωση έχει πιθανότατα τη χειρότερη φήμη απ’ όλες τις θεραπείες στην οδοντιατρική επειδή πολύς κόσμος τη συνδέει με πονόδοντο και ταλαιπωρία. Η διαδικασία εγκυμονεί δυσκολίες για το οδοντίατρο και ο λόγος είναι η ανατομία των δοντιών. Τα νεύρα των δοντιών είναι δύσκολο να εντοπιστούν για να θεραπευτούν και έχουν διακλαδώσεις. Τις περισσότερες φορές τα πολύ μικρά – κρυμμένα τμήματα του νεύρου έμεναν αθεράπευτα και έτσι (παρά τη θεραπεία) ο πόνος συνεχιζόταν.

Όμως υπάρχουν καλά νέα!

 

 

Το μικροσκόπιο μας επιτρέπει να κάνουμε μια ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση) με μεγάλη ακρίβεια – και το βασικότερο: χωρίς πόνο και ταλαιπωρία. Η κύρια αιτία της ταλαιπωρίας και του πόνου που συνόδευε μια απονεύρωση ήταν το γεγονός ότι μπορούσαμε να θεραπεύσουμε μόνο όσα μπορούσαμε να δούμε με τα μάτια μας.

Ο Αμερικανός ενδοδοντολόγος Dr. Syngcuk Kim, καθηγητής στο παγκοσμίου φήμης Πανεπιστήμιο της Pennsylvania των Η.Π.Α. και πατέρας της σύγχρονης μικροσκοπικής οδοντιατρικής, λέει χαρακτηριστικά:

“Μπορούμε να θεραπεύσουμε μόνο ότι βλέπουμε”.

 

 

Στο οπτικό πεδίο του χειρουργικού μικροσκοπίου μας, το οποίο έχει μεγέθυνση 25 φορές και φωτίζεται έντονα με φως xenon, σχεδόν δεν υπάρχουν όρια σε αυτό που μπορούμε να δούμε και να αντιμετωπίσουμε – είτε πρόκειται για λεπτομέρειες στο εσωτερικό των ριζικών σωλήνων ή για ανεπαίσθητες ρωγμές στα δόντια.

 

Χάρη στο μικροσκόπιο μπορούμε πλέον να δούμε την παραμικρή λεπτομέρεια και να πετυχαίνουμε ακόμα πιο ανώδυνα, ακόμα καλύτερα αποτελέσματα!
Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση πια την επανάσταση που έφερε το οδοντιατρικό μικροσκόπιο στην ενδοδοντία είναι στη θεραπεία του πρώτου γομφίου (τραπεζίτη) της άνω γνάθου.

Για χρόνια πιστεύαμε ότι έχει τρεις ριζικούς σωλήνες, και σε σπάνιες περιπτώσεις 4. Σήμερα, χάρη στο μικροσκόπιο, γνωρίζουμε ότι σχεδόν πάντα υπάρχει και 4ος ριζικός σωλήνας, ενώ πολλές φορές υπάρχει και 5ος!

Με το μικροσκόπιο παρακολουθούμε κάθε βήμα της ενδοδοντικής  θεραπείας σε μεγέθυνση 25χ ξεκινώντας από τον εντοπισμό των ριζικών σωλήνων,

τη σχολαστική αφαίρεση κάθε ίχνους υγρασίας από το εσωτερικό των δοντιών

και στην έμφραξη των ριζικών σωλήνων με κώνους γουταπέρκας.

Η προσοχή στη λεπτομέρεια κάνει τη διαφορά ανάμεσα στον μέσο όρο και στο εξαιρετικό.

-Francis Atterbury

 

Οδοντιατρικό μικροσκόπιο και διάγνωση

Η τρισδιάστατη μεγέθυνση μας επιτρέπει να κάνουμε με απόλυτη ακρίβεια τη διάγνωση και τη θεραπεία του δοντιού. Δε χρειάζεται πλέον να προσπαθούμε να μαντέψουμε για πράγματα που είναι αδύνατο να δούμε με το γυμνό μάτι.

Πολλές παθολογικές καταστάσεις των δοντιών είναι σχεδόν αδύνατο να τις διακρίνουμε με γυμνό μάτι, πόσο μάλλον σε μια ακτινογραφία.
Μια από τις πιο συνηθισμένες καταστάσεις που οδηγούν σε μια απονεύρωση είναι η ύπαρξη μιας ρωγμής.

Μια ρωγμή μπορεί να δημιουργηθεί απότομα από τη μάσηση ενός σκληρού αντικειμένου πχ. Κουκούτσι ελιάς ή πέτρα στη σαλάτα κλπ. ή σαν αποτέλεσμα χρόνιου τριψίματος και σφιξίματος των δοντιών όπως αυτό συμβαίνει στο Σύνδρομο Κροταφογναθικής.

Μια ρωγμή έχει έντονα σημάδια πόνου, ειδικά στη μάσηση και στο κρύο και ζεστό, δεν φαίνεται με το γυμνό μάτι και ως τώρα την ανακαλύπταμε μόνο όταν ήταν πλέον αργά και μια απονεύρωση ήταν πλέον αναπόφευκτη.

Χάρη στο οδοντιατρικό μικροσκόπιο μπορούμε πλέον με τα πρώτα κιόλας σημάδια να ανακαλύψουμε την ύπαρξη μιας ρωγμής και στη συνέχεια με συντηρητικό τρόπο να προστατεύσουμε το νεύρο, να ενισχύσουμε το δόντι στο σημείο της ρωγμής και ν’ αποφύγουμε ευθύς εξαρχής μια απονεύρωση.

Η τερηδόνα είναι πολλές φορές κρυμμένη κάτω από παλιά σφραγίσματα. Δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα διότι καταστρέφει τα δόντια και τα εξασθενεί, κυρίως αυτά που έχουν θεραπευτεί ενδοδοντικά.

Θωμάς Π.
"Αυτή η ευαισθησία με ταλαιπωρούσε καιρό τώρα... και κανείς δεν έβλεπε τίποτα. Με το μικροσκόπιο ανακαλύψαμε αμέσως την αιτία... ανακουφίστηκα επιτέλους. Η σύγχρονη τεχνολογία έκανε το θαύμα της!"

Το οδοντιατρικό μικροσκόπιο μας δίνει μια φωτεινή, καθαρή εικόνα που δεν συγκρίνεται με τίποτα!
Χάρη στο μικροσκόπιο μπορούμε πλέον να δούμε την παραμικρή λεπτομέρεια και να επιτυγχάνουμε ακόμα πιο ανώδυνα, ακόμα καλύτερα αποτελέσματα!

«Η προσήλωση στη λεπτομέρεια δεν αφορά την τελειότητα. Πρόκειται για αριστεία, για συνεχή βελτίωση. "– Chris Denny

Άλλες Υπηρεσίες

Δείτε μερικές ακόμα από τις υπηρεσίες μας