Λαμπερό και υγιές χαμόγελο στην πρώτη δεκαετία της ζωής μας – 0-10 χρονών

Υπάρχουν τέσσερις χρυσές συμβουλές από τον οδοντίατρο για τους γονείς.
Τα τέσσερα αυτά μικρά αλλά σημαντικά πράγματα πρέπει να διδάσκουν οι γονείς στα παιδιά τους όσο είναι ακόμα μικρά για να τα τηρούν αυτά όσο μεγαλώνουν αλλά και σε όλη την υπόλοιπή τους ζωή. Οι γονείς πρέπει:

1.Να δείχνουν στα παιδιά τους σωστό βούρτσισμα δοντιών και οι ίδιοι να βουρτσίζουν τα δόντια τους  οπωσδήποτε  κάθε βράδυ. Έτσι θα δίνουν το καλό παράδειγμα στα παιδιά τους καθώς το βούρτσισμα θα γίνει η καθημερινή τους ρουτίνα, θα τους γίνει τρόπος ζωής και δεν θα το παραλείπουν πια ποτέ, ακόμα και όταν μεγαλώσουν.

2.Να τους μάθουν να τρώνε φρούτα και λαχανικά, να μην αγοράζουν και να φέρνουν στο σπίτι αναψυκτικά και γλυκά.

3.Να πηγαίνουν τα παιδιά απαραιτήτως 2 φορές τον χρόνο στον οδοντίατρο για έλεγχο, καθαρισμό δοντιών και φθορίωση.

4. Να μην ανταμείβουν τα παιδιά με γλυκά για την καλή τους συμπεριφορά. Στο σπίτι δεν έχουν θέση έτοιμα γλυκά με ζάχαρη, σοκολάτες, αναψυκτικά και τηγανητά σνακ που έχουν αλάτι, παρά μόνο σπιτικά γλυκά. Τα παιδιά επιτρέπεται να τρώνε τα γλυκά στο σπίτι και μετά απαραιτήτως πρέπει να πλένουν τα δόντια τους. Αν πάνε σε κάποιο πάρτι σίγουρα θα βρουν να φάνε όλες τις βλαβερές τροφές για τα δόντια και για την υγεία τους, όμως αν δεν τα ψωνίζουν και δεν τα φέρνουν σπίτι οι γονείς τους, τα παιδιά δεν θα τα τρώνε σε καθημερινή βάση και έτσι δύσκολα θα εθιστούνε στους γλυκούς πειρασμούς

Πόσο βλαβερή είναι η πιπίλα στην ανάπτυξη της γνάθου;

Η πιπίλα, είτε πλαστική ή ο θηλασμός του αντίχειρα εμποδίζει τη σωστή ανάπτυξη της γνάθου. Η πιπίλα παραμορφώνει τη γνάθο προκαλώντας ανοιχτή δήξη, δηλαδή ενώ τα πίσω δόντια κλείνουν τα μπροστινά φαίνονται σαν να είναι το στόμα ανοιχτό, ή οι τέσσερις μπροστινοί τομείς πετάνε μπροστά.  Μέχρι 3 ετών είναι ή γνάθος εύπλαστη και μπορεί να επανέλθει στο φυσιολογικό σχήμα. Αν όμως το παιδί συνεχίσει την πιπίλα, τότε οι παραμορφώσεις στη γνάθο γίνονται ανεπανόρθωτες και διορθώνονται δυστυχώς συνδυάζοντας ορθογναθική χειρουργική και μακροχρόνια ορθοδοντική θεραπεία.

Ποια είναι η σωστή διατροφή για τα παιδιά;

Οι μητέρες θα πρέπει να εμφυσήσουν στα παιδιά τους καλές συνήθειες στη διατροφή των παιδιών τους. Το λευκό είναι κακο! Λευκό αλεύρι, ζάχαρη και πολύ αλάτι βλάπτουν την γεία. Καλό είναι τα παιδιά να μάθουν από μικρά να τρώνε ολικής άλεσης ψωμί, φρούτα και λαχανικά. Τα ωμά λαχανικά που είναι τραγανά διεγείρουν την αύξηση της γνάθου, την ενδυνάμωση του στοματογναθικού συστήματος και των μυών της μάσησης.