Χαμόγελο με ίσια, λευκά δόντια – Αισθητική διόρθωση έλλειψης πλαγίων τομέων

Όταν λείπουν οι άνω πλάγιοι τομείς δημιουργούνται  μεγάλα αισθητικά προβλήματα. Τα μεγάλα κενά ανάμεσα στα δόντια και το ασύμμετρο και δυσανάλογο σχήμα των δοντιών προκαλούν έλλειψη αρμονίας και συμμετρίας στο χαμόγελο.

στραβά δόντια

Η νεώτερη  προσέγγιση για να διορθωθούν τα προβλήματα αυτά και να αποκτήσουμε ένα χαμόγελο με  ίσια και λευκά δόντια είναι να συνδυαστούν αισθητικές τεχνικές της ουλογλυπτικής και των αισθητικών όψεων ρητίνης.

Η ανάγκη για μια νέα, πιο συντηρητική και χρονικά πιο σύντομη θεραπεία προέκυψε από το γεγονός ότι  η παραδοσιακή προσέγγιση του προβλήματος της συγγενούς έλλειψης πλαγίων που περιλαμβάνει ορθοδοντική μετακίνηση των δοντιών και στη συνέχεια πλήρωση του κενού με εμφυτεύματα ή γέφυρα. Αυτή η προσέγγιση είναι μεν μια ολοκληρωμένη θεραπεία, όμως έχει σημαντικά μειονεκτήματα: 1.πολύ μεγάλη χρονική διάρκεια (ακόμα και μερικά χρόνια), 2. είναι επεμβατική (εμφύτευση, τρόχισμα δοντιών).

Η νέα τεχνική του συνδυασμού ουλογλυπτικής και αισθητικών όψεων έχει πολλαπλά πλεονεκτήματα . Πρόκειται για μεθόδους με μόνιμα αποτελέσματα, δεν χρειάζεται να τροχιστούν τα δόντια και στο τέλος το χαμόγελο αποτελείται από ίσια και λευκά δόντια που έχουν πολύ φυσική εμφάνιση.

έλλειψη πλαγίου όψεις

Μπορεί η ουλογλυπτική να διορθώσει και άλλα αισθητικά προβλήματα;

Η ουλογλυπτική είναι μια πολύ συντηρητική μικρο-επέμβαση που  διορθώνει μόνιμα όχι μόνο το σχήμα των δοντιών, αλλά παράλληλα  και το ουλικό χαμόγελο, όταν δηλαδή φαίνεται υπερβολικά το ούλο σε σχέση με τα δόντια, ενώ αυτά αντίστοιχα φαίνονται μικρά και κακοσχηματισμένα. Η επέμβαση της ουλοπλαστικής δεν είναι καθόλου τραυματική ούτε επώδυνη, δεν προκαλεί πρήξιμο ή αιμορραγία ενώ συνδυάζεται  τέλεια με αισθητικές όψεις συνθέτων ρητινών, οι οποίες “χτίζονται” απ’ ευθείας πάνω στο δόντι με μια τεχνική που μοιάζει με γλυπτική. Οι αισθητικές όψεις χαρίζουν πιο λευκό χρώμα στα δόντια αλλά και ιδανικό σχήμα και μέγεθος. Αυτές οι δύο τεχνικές μπορούν στις πιο πολλές περιπτώσεις να μας χαρίσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα λευκά, ίσια  δόντια που να ταιριάζουν απόλυτα με τα χείλη και το υπόλοιπο πρόσωπο.

Συνδυάζοντας όψεις ρητίνη και γέφυρες από μεταλλοπορσελάνη.

Οι αισθητικές όψεις ρητίνης συνδυάζονται άριστα και με γέφυρες από μεταλλοπορσελάνη με σκοπό να αποκατασταθεί απόλυτα η λειτουργία και η αισθητική ενός χαμόγελου.

ισια άσπρα δόντια

Ο συνδυασμός αυτός έχει επιτυχία, επειδή τα σύγχρονα υλικά που περιλαμβάνουν στη σύστασή τους ψήγματα από πορσελάνη έχουν πολύ εξελιγμένες οπτικές ιδιότητες. Σε τέτοιες  περίπλοκες περιπτώσεις αποκατάστασης της συγγενούς έλλειψης πλαγίων τομέων, πολύ σημαντική βοήθεια δίνουν στον οδοντίατρο οι κανόνες της αισθητικής οδοντιατρικής, όπως η χρυσή αναλογία, η σωστή και συμμετρική  κλίση των αξόνων των δοντιών καθώς και  το γέμισμα των δοντιών στην περιοχή των προγομφίων  – τεχνική του παρειακού διαδρόμου. “Γεμίζοντας” το χαμόγελο μέχρι τους γομφίους, απλώνεται αυτό σε πλάτος και το μάτι δεν εστιάζει πια στην προβληματική περιοχή των πλαγίων, αλλά παρατηρεί μια γενική αρμονική, ισορροπημένη εικόνα που είναι ευχάριστη.

Πώς μεταμορφώνεται ένα χαμόγελο με την ουλοπλαστική και τις αισθητικές όψεις;

Στην παρακάτω περίπτωση παρατηρούμε στις  φωτογραφίες «πριν» πόσο αφύσικα πλατιά και χοντροκομμένα φαίνονται τα δόντια. Η απόπειρα του οδοντιάτρου να κλείσει τα κενά ανάμεσα στα δόντια και να καλύψει το πρόβλημα της έλλειψης των πλαγίων δεν είχε επιτυχία.

έλλειψη δοντιών όψεις 1

Με την ουλογλυπτική δίνουμε ύψος  στα δόντια και στη συνέχεια με τις αισθητικές όψεις χαρίζουμε στα δόντια ένα πιο φυσικό σχήμα και πιο φωτεινό χρώμα. Συμπεραίνουμε λοιπόν ότι ο συνδυασμός των δύο αυτών τεχνικών είναι σήμερα το «δυνατό χαρτί» της αισθητικής οδοντιατρικής δίνοντας νέες προοπτικές και λύσεις στο πρόβλημα της συγγενούς έλλειψης πλαγίων τομέων.

Το περιεχόμενο του άρθρου αυτού  παρουσιάστηκε σε πλήρη μορφή  ως ελεύθερη επιστημονική ανακοίνωση με συγγραφείς την Όλγα και τον Αλέξανδρο Παπασωτηρίου στο ετήσιο συνέδριο της Στοματολογικής Εταιρείας της Ελλάδας, στο Βόλο τον Σεπτέμβριο του 2014.

 
restoring congenitally missing laterals