Διατηρήστε τα δόντια σας λευκά ενώ επιλέγετε τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά.

Η παγκόσμια ημέρα υγείας κάθε χρόνο στις 7 Απριλίου μας υπενθυμίζει ότι πρέπει με κάθε τρόπο να διατηρούμε την υγεία μας, το πολυτιμότερό μας αγαθό. Ένας τρόπος είναι να επιλέγουμε τροφές γεμάτες αντιοξειδωτικά, που είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες ουσίες για τον οργανισμό μας. Οι περισσότεροι άνθρωποι που προσέχουν την υγεία τους, είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με τη γενική τους εμφάνιση. Ένα λαμπερό και υγιές χαμόγελο με λευκά δόντια αποτελεί ένα αναπόσπαστο μέρος της προσεγμένης εικόνας που επιθυμούν να προβάλλουν.

Γιατί τα αντιοξειδωτικά ενώ ωφελούν την υγεία βλάπτουν το λαμπερό χαμόγελο;

Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην πρόληψη της γήρανσης των κυττάρων, στην πρόληψη διαφόρων ασθενειών, ακόμα και στην πρόληψη της αύξησης του σωματικού βάρους. Οι τροφές που περιγράφουμε στο άρθρο είναι γεμάτες με ωφέλιμα αντιοξειδωτικά. Το μόνο τους μειονέκτημα είναι ότι έχουν σκούρο χρώμα και μπορούν εύκολα να βάψουν τα δόντια και να αλλοιώσουν το φυσικό λευκό χρώμα των δοντιών.

Με ποιους τρόπους προστατεύουμε το λευκό χρώμα των δοντιών από τις χρωστικές ουσίες;

chiaΟι σπόροι Chia που έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, έχουν χρώμα μαύρο-γκρι. Επειδή είναι πολύ μικροί μπορούν να αναμειχθούν σε δημητριακά, ακόμα και με γιαούρτι και να αραιωθούν ώστε να τους καταπιεί κανείς  χωρίς να χρειαστεί να τους μασήσει.

 

 

cacaoΤο κακάο που είναι καφέ σκούρο, είναι μια από τις καλύτερες πηγές αντιοξειδωτικών. Οι πολυφαινόλες που περιέχονται σ’ αυτό είναι όπλο κατά της απώλειας μνήμης και επίσης βοηθούν στις φλεγμονές των ούλων. Επειδή η σοκολάτα έχει πολύ σκούρο καφέ χρώμα και κολλάει στα δόντια προκαλώντας μάλιστα και τερηδόνα, καλύτερα να προτιμάτε το σκέτο κακάο σε μορφή σκόνης και να το αναμιγνύετε με άλλες τροφές ή με φρούτα και στη συνέχεια να ξεπλύνετε το στόμα σας πίνοντας νερό.

Μπορούμε να προστατεύσουμε το λευκό χρώμα των δοντιών από τα κόκκινα φρούτα;

Στους μεγαλύτερους εχθρούς της λεύκανσης δοντιών συγκαταλέγονται οι φράουλες και το ρόδι. Οι ωφέλιμες ουσίες τους όμως καθιστούν τα φρούτα αυτά απαραίτητα για τη διατροφή μας. Οι φράουλες με την κοκκινόχρωμη ανθοκυανίνη και τη βιταμίνη C περιέχουν και φλαβονοειδή που βελτιώνουν τη μνήμη.

strawberries-ρόδιΤο ρόδι που είναι τόσο ωφέλιμο ώστε να θεωρείται υπερτροφή (superfood), δρα επανορθωτικά στα κύτταρα που έχουν πάθει βλάβη από την ηλιακή ακτινοβολία ενώ έχει επίσης αντιφλεγμονώδη και αντιγηραντική δράση. Όταν αναμείξουμε το χυμό των φρούτων αυτών με γιαούρτι μειώνεται η συγκέντρωση της κόκκινης χρωστικής ουσίας. Μάλιστα μπορούμε το ρόζ πια ρόφημα να το απολαύσουμε  με το καλαμάκι, παρακάμπτοντας έτσι την επαφή με τα δόντια.

 

Πώς διατηρούνται τα δόντια λευκά μετά από μια λεύκανση αν πίνει κανείς τσάι ή κόκκινο κρασί;

Το κόκκινο κρασί είναι πλούσιο σε ευεργετικές πολυφαινόλες, μείνετε όμως στο ένα ποτηράκι, γιατί πίνοντας περισσότερο από ένα ποτήρι, αναιρούνται οι ευεργετικές του ιδιότητες. Πίνοντας μόνο ένα ποτήρι κρασί και αρκετό νερό ενδιάμεσα δεν θα αλλοιωθεί το λευκό χρώμα των δοντιών σας. Το πράσινο τσάι με τις περίφημες κατεχίνες έχει ακόμα και αντικαρκινική δράση. Απολαμβάνοντας  με τον τρόπο αυτό το πράσινο τσάι κρύο με το καλαμάκι, κυρίως τους πιο ζεστούς μήνες, δίνετε στον οργανισμό σας όλες τις ωφέλιμες ουσίες.   Υπάρχουν λοιπόν τρόποι να τρώτε και να πίνετε άφοβα τις τροφές που είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά και παράλληλα να διατηρείτε τα δόντια σας λευκά και  το χαμόγελό σας λαμπερό και ακαταμάχητο!

πράσσινο τσάι - κρασί