Εμφυτεύματα δοντιών – Ανακάλυψη και εξέλιξη

.

Τα σύγχρονα οστεο-ενσωματούμενα εμφυτεύματα δοντιών είναι σήμερα μια αξιόπιστη και βιολογική λύση στην απώλεια ενός ή περισσότερων δοντιών. Οι περισσότεροι πλέον συνάνθρωποί μας προτιμούν μια αποκατάσταση με εμφυτεύματα από μια κλασική αποκατάσταση με μια γέφυρα ή μια οδοντοστοιχία.

.

Ο καθηγητής Brånemark

Ο καθηγητής Brånemark

Όλα ξεκίνησαν όταν το 1952 ο καθηγητής Per-Ingvar Brånemark από την Σουηδία ( ο οποίος δεν είναι οδοντίατρος)  έκανε ένα πείραμα, στο οποίο χρησιμοποίησε κυλίνδρους από τιτάνιο, με σκοπό να μελετήσει την κυκλοφορία του αίματος  στα οστά κουνελιών.

Όταν ολοκληρώθηκε το πείραμα και ήρθε η στιγμή να αφαιρεθούν οι κύλινδροι διαπίστωσε με έκπληξη ότι το τιτάνιο είχε ενσωματωθεί τόσο καλά με το κόκαλο, που ήταν αδύνατο να βγάλει τους κυλίνδρους. Το φαινόμενο αυτό το ονόμασε «οστεο-ενσωμάτωση» και διέβλεψε πολλές θεραπευτικές εφαρμογές για τον άνθρωπο, όπως τα εμφυτεύματα δοντιών.

Η Οστεο-ενσωμάτωση όπως φαίνεται στο μικροσκόπιο

Η Οστεο-ενσωμάτωση όπως φαίνεται στο μικροσκόπιο

Ο Brånemark – ως καθηγητής της Ανατομίας στο πανεπιστήμιο του Gothenburg – συνέχισε την έρευνα στον τομέα της οστεο-ενσωμάτωσης και το 1965 για πρώτη φορά τοποθετήθηκαν  οδοντικά εμφυτεύματα στον άνθρωπο.
Ο πρώτος ασθενής ήταν ο Gösta Larsson, ο οποίος είχε μια εκ γενετής ανωμαλία των γνάθων και έλλειψη δοντιών και με τα οστεο-ενσωματούμενα εμφυτεύματα μπόρεσε ν’ αποκτήσει και πάλι σταθερά δόντια. Ο Gösta Larsson πέθανε το 2005, έχοντας στο στόμα ακόμα εκείνα τα πρώτα εμφυτεύματα, που λειτούργησαν για 40 ολόκληρα χρόνια!

Ο καθ. Brånemark με τον πρώτο του ασθενή

Ο καθ. Brånemark με τον πρώτο του ασθενή

Υπάρχει μάλιστα και η ανέκδοτη ιστορία, σύμφωνα με την οποία μια ημέρα ο Gösta Larsson πήρε ένα ταξί για να πάει στην κλινική του Brånemark για επανέλεγχο. Στην διαδρομή έπιασε συζήτηση με τον οδηγό του ταξί για την νέα επαναστατική τεχνική των εμφυτευμάτων. Ο οδηγός ταξί , που φορούσε μασέλα, ενθουσιάστηκε τόσο πολύ, που ανέβηκε μαζί του στην κλινική και παρουσιάστηκε ως εθελοντής για μια εμφύτευση. Αυτός ήταν ο δεύτερος άνθρωπος στον οποίο έγινε μια αποκατάσταση με εμφυτεύματα δοντιών.

Ο Brånemark πάλεψε για 30 περίπου χρόνια προσπαθώντας να πείσει τον ιατρικό και οδοντιατρικό κόσμο  ότι η οστεο-ενσωμάτωση είναι μια αξιόπιστη θεραπευτική μέθοδος. Στη Σουηδία συχνά τον χλεύαζαν και τον περιφρονούσαν σε επιστημονικά συνέδρια, ενώ το πανεπιστήμιο στο οποίο δούλευε σταμάτησε την χρηματοδότηση της έρευνάς του, αναγκάζοντάς τον ν’ ανοίξει μια δική του ιδιωτική κλινική, ώστε να μπορεί να συνεχίσει την θεραπεία ασθενών με εμφυτεύματα δοντιών.

Κάποια στιγμή μια νέα γενιά επιστημόνων έδωσε τη δέουσα σημασία στο έργο που έκανε στη Σουηδία. Ο καθηγητής Zarb από τον Καναδά συνέβαλε σημαντικά στην εξάπλωση της οστεοενσωμάτωσης ανά τον κόσμο. Το 1983 οργάνωσε ένα παγκόσμιο συνέδριο στο Τορόντο με θέμα τα εμφυτεύματα δοντιών, το οποίο θεωρείται πλέον σαν σημείο σταθμός, καθώς η παγκόσμια ιατρική και οδοντιατρική κοινότητα αναγνώρισε επιτέλους το επιστημονικό έργο του Brånemark.

Σήμερα η οστεο-ενσωμάτωση θεωρείται ως μια αξιόπιστη θεραπευτική μέθοδος και καθημερινά χιλιάδες άνθρωποι εμπιστεύονται τα εμφυτεύματα δοντιών για μια καλύτερη ποιότητα ζωής.