14 Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη.Αισθητική οδοντιατρική και ζάχαρο

Ένα λαμπερό χαμόγελο με λευκά, ίσια δόντια δεν είναι όνειρο αλλά πραγματικότητα για όλους. Σήμερα, η αισθητική οδοντιατρική με τις σύγχρονες μεθόδους για λεύκανση δοντιών, με τις όψεις ρητίνης και πορσελάνης και τις ολοκεραμικές θήκες μπορούν να μεταμορφώσουν το χαμόγελό σας σε λίγες μόνο επισκέψεις! Ας μην ξεχνάμε ότι ένα λαμπερό χαμόγελο χαρίζει αυτοπεποίθηση, βελτιώνει την συνολική μας εικόνα και ανεβάζει τη διάθεσή μας. Υπάρχουν ενδείξεις άλλωστε ότι η πορεία του διαβήτη επηρεάζεται άμεσα από την ψυχολογική μας κατάσταση, και αυτή μπορεί να βελτιωθεί σημαντικά όταν νιώθουμε όμορφα με την εμφάνισή μας και έχουμε υψηλή αυτοεκτίμηση. Ένας λόγος παραπάνω λοιπόν για τα άτομα με ζαχαρώδη διαβήτη να δικαιούνται ένα λαμπερό χαμόγελο.

 Λεύκανση δοντιών

Τα λευκά δόντια είναι ο καθρέφτης της υγείας, της φρεσκάδας και της ομορφιάς σε ένα χαμόγελο. Η λεύκανση δοντιών, η πιο γνωστή αισθητική θεραπεία, χαρίζει λαμπερό χρώμα στα δόντια που δεν έχουν επικαλύψεις ή σφραγίσματα στην επιφάνειά τους. Συνδυασμένες τεχνικές στο ιατρείο και το σπίτι με τα γνωστά μασελάκια φέρνουν πολύ γρήγορα και μόνιμα αποτελέσματα. Επειδή τα δόντια ατόμων με διαβήτη διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για να τερηδονιστούν, πριν την λεύκανση τα εξετάζουμε εξονυχιστικά για υποψία τερηδόνας. Έστω και πολύ μικρά χαλάσματα σφραγίζονται με πολλή προσοχή χωρίς να τροχιστεί υγιές σμάλτο. Επίσης, συστήνουμε τακτικό βούρτσισμα των δοντιών τρεις φορές την ημέρα με λευκαντική οδοντόκρεμα για όσες μέρες διαρκεί η λευκαντική θεραπεία, και στη συνέχεια με φθοριούχες οδοντόκρεμες για την προστασία του σμάλτου.

Αισθητικές όψεις  

Οι αισθητικές όψεις καλύπτουν ελαττώματα στο σχήμα και το χρώμα των δοντιών, δημιουργώντας μια νέα εικόνα του δοντιού που δείχνει απόλυτα φυσική. Οι όψεις από σύνθετη ρητίνη συγκολλούνται άμεσα, σε μία επίσκεψη στα δόντια με τη μέθοδο bonding. Ο οδοντίατρος, τοποθετεί τη λευκή ρητίνη, σε πολλαπλές στρώσεις στην επιφάνεια του δοντιού και αφού τη «στεγνώσει» με ένα ισχυρό μπλέ φως, τη φορμάρει δίνοντας της το τελικό σχήμα, με παρόμοιο τρόπο, όπως δημιουργεί ένας γλύπτης το γλυπτό του.

Προσοχή όμως, η επίσκεψη για τις άμεσες όψεις ρητίνης  μπορεί να διαρκέσει από δύο μέχρι αρκετές ώρες. Αυτό είναι σημαντικό να το ξέρετε για να προγραμματίσετε την ημέρα σας, δηλαδή  πόσα διαλείμματα θα χρειαστείτε ενδιάμεσα για να πάρετε στην ώρα τους τα φάρμακά σας, ή ακόμα και να φάτε κ. Οι όψεις ρητίνης έχουν το πλεονέκτημα ότι καθιστούν τα δόντια πιο ανθεκτικά, αφού προστατεύουν το σμάλτο με την επικάλυψη, δυστυχώς όμως δεν γίνονται άτρωτα στην τερηδόνα.

Άτομα με διαβήτη που όπως αναφέραμε διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για τερηδόνα και ουλίτιδα, πρέπει να δίνουν έμφαση στη στοματική τους υγιεινή (βούρτσισμα και οδοντικό νήμα), αφού στις αισθητικές όψεις προσκολλώνται ευκολότερα μικροβιακή πλάκα και υπολείμματα τροφών απ’ ότι στα φυσικά δόντια.

Λευκά σφραγίσματα

Ενώ μέχρι πριν λίγα χρόνια το μέταλλο ήταν το μόνο υλικό που εμπιστευόμασταν για σφραγίσματα στους γομφίους, σήμερα μπορούμε πια άφοβα να αντικαταστήσουμε τα παλιά μεταλλικά σφραγίσματα. Τα νέα εξελιγμένα υλικά από σύνθετες ρητίνες είναι πολύ ανθεκτικά και προσαρμόζονται απόλυτα στο χρώμα του φυσικού δοντιού. Αυτό που πρέπει να προσέχουμε όταν αφαιρούμε τα μεταλλικά σφραγίσματα από αμάλγαμα που περιέχει υδράργυρο είναι να μην έρθει η σκόνη του μετάλλου σε επαφή με το βλεννογόνο του στόματος ή το σάλιο και  το καταπιεί ο ασθενής κατά λάθος. Υπάρχουν υπόνοιες ότι ο υδράργυρος που είναι δεσμευμένος στο αμάλγαμα μπορεί να έχει τοξική δράση και να επηρεάζει το ήδη εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα των ατόμων με διαβήτη. Ο οδοντίατρος μπορεί με μια ειδική συσκευή να απομονώσει το δόντι τοποθετώντας γύρω του μια ελαστική μεμβράνη  και να απορροφήσει τα ρινίσματα μετάλλου χωρίς αυτά να διασκορπίζονται μέσα στο στόμα.

Δεν χρειάζεται λοιπόν να εγκαταλείψετε το όνειρό σας για ένα υπέροχο, λαμπερό χαμόγελο, μόνο λόγω του ζαχάρου.  Εφόσον ληφθούν όλοι οι παράγοντες υπ’ όψη και γίνουν οι κατάλληλες προετοιμασίες, μπορούν τα άτομα με διαβήτη να επωφεληθούν από τα πλεονεκτήματα της αισθητικής οδοντιατρικής και να απολαμβάνουν το όμορφο και υγιές χαμόγελό τους για πολλά χρόνια.

Οδηγείες