Εμφυτευματα δοντιων – Kόστος

Τα εμφυτεύματα δοντιών έφεραν μια πραγματική επανάσταση στην σύγχρονη οδοντιατρική, καθώς με ένα εμφύτευμα μπορεί κανείς να αποκτήσει σταθερά δόντια και ένα όμορφο και φωτεινό χαμόγελο.

Ένας παράγοντας που κάνει πολύ κόσμο επιφυλακτικό με τα εμφυτεύματα δοντιών είναι το κόστος.

Μια πρόσφατη έρευνα που έγινε στην Γαλλία δείχνει ακριβώς το αντίθετο: μια αποκατάσταση με εμφυτεύματα δοντιών μπορεί τελικά να είναι σε βάθος χρόνου η οικονομικότερη επιλογή!
Η έρευνα αναφέρεται στις περιπτώσεις που λείπει στην κάτω γνάθο ένα δόντι και έγινε σύγκριση ανάμεσα σε μια αποκατάσταση με σταθερή γέφυρα και σε μια αποκατάσταση με ένα εμφύτευμα.

Οι ερευνητές έλαβαν υπ’ όψη τους και για τις δύο τεχνικές ( γέφυρα / εμφύτευμα) το αρχικό κόστος της θεραπείας καθώς επίσης και το συνολικό κόστος συντήρησης ( τακτικός έλεγχος, αντιμετώπιση τερηδόνας, περιοδοντίτιδας κ.λ.π.)  σε μια περίοδο 5 ετών .

Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά, καθώς μια αποκατάσταση με εμφυτεύματα δοντιών είχε στα 5 χρόνια πολύ καλύτερα ποσοστά επιτυχίας ( εμφύτευμα 90-94% / γέφυρα 67-70 % ) και το πιο σημαντικό: το κόστος για ένα εμφύτευμα  ήταν 20-25% χαμηλότερο απ’ ότι για μια γέφυρα!

Μπορεί λοιπόν το αρχικό κόστος για μια εμφύτευση να ακούγεται υψηλό, όμως δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι τα δόντια έχουν υψηλότερο κόστος συντήρησης, καθώς μπορεί να προσβληθούν από τερηδόνα και στην πορεία να χρειαστούν σφραγίσματα, απονευρώσεις κ.λ.π.

Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι θα πρέπει αλόγιστα να βγάζουμε δόντια και να τα αντικαθιστούμε με εμφυτεύματα, όμως ( ιδιαίτερα στη σημερινή εποχή ) όταν μελετούμε τις επιλογές που έχουμε για να αποκαταστήσουμε ένα δόντι που λείπει, δεν θα πρέπει να αποκλείουμε τα εμφυτεύματα δοντιών, γιατί τελικά… μπορεί να βγούμε κερδισμένοι!