Σακχαρώδης διαβήτης και στοματική υγεία

Ο σακχαρώδης διαβήτης (Σ.Δ.) αποτελεί μια ιδιαίτερα συχνή νόσο, καθώς στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 900.000 διαβητικοί, εκ των οποίων οι μισοί είναι χωρίς αγωγή! ενώ μόνο οι 250.000 είναι σωστά ρυθμισμένοι.
Οι επιπλοκές της νόσου εμφανίζονται στο καρδιαγγειακό και στο νευρικό σύστημα, στα νεφρά αλλά και στη στοματική κοιλότητα, όπου οι πιο συχνές παθήσεις είναι :

Περιοδοντική vόσoς
Η περιοδοντική vόσoς (ουλίτιδα, περιοδοντίτιδα) συναντάται σε σημαντικά υψηλό ποσοστό στους ασθενείς με αρρύθμιστο Σ.Δ., καθώς οι ασθενείς αυτοί παρουσιάζουν 3 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν σοβαρή περιοδοντίτιδα συγκριτικά με τα υγιή άτομα. Στους διαβητικούς  μπορεί να παρατηρούνται επίσης πολλαπλά περιοδοντικά αποστήματα , καθώς και καθυστέρηση στην επούλωση έπειτα από περιοδοντική θεραπεία, μικροχειρουργικές επεμβάσεις κ.λ.π.
Έχει αποδειχθεί ότι η περιοδοντίτιδα εμφανίζει και αμφίδρομη σχέση με το σακχαρώδη διαβήτη, καθώς  η φλεγμονή στους περιοδοντικούς ιστούς προκαλεί την έκκριση ορισμένων ουσιών που μπορεί να βλάψουν τα παγκρεατικά κύτταρα και να οδηγήσουν σε περαιτέρω επιδείνωση του σακχαρώδους διαβήτη.

Ξηροστομία – Τερηδόνα
Ποσοστό έως και 30% των ασθενών με Σ.Δ. παραπονιέται συχνά για
ξηροστομία, δυσκολία στη μάσηση και κατάποση, δυσανεξία στη χρήση
οδοντοστοιχιών, καθώς και κακοσμία της αναπνοής, ενώ ένα 25% μάλιστα των ασθενών αυτών εμφανίζει μείωση της έκκρισης σάλιου. Τόσο  η αυξημένη παρουσία σακχάρου στο σάλιο, όσο και η μειωμένη προστασία των στοματικών ιστών, λόγω της ξηροστομίας,  κάνουν τους οδοντικούς ιστούς ευάλωτους στην ανάπτυξη των
βακτηριδίων της τερηδόνας, με αποτέλεσμα οι ασθενείς αυτοί να παρουσιάζουν
αυξημένη συχνότητα εμφάνισης τερηδόνας.

Λοιμώξεις του στοματικού βλεννογόνου (μυκητίαση)
Οι διαβητικοί εμφανίζουν αυξημένη ευπάθεια σε λοιμώξεις, με  αποτέλεσμα τη συχνή εμφάνιση μυκήτων του στοματικού βλεννογόνου. Από την άλλη πλευρά, η παρουσία μυκητίασης στη στοματική κοιλότητα υποδηλώνει την πτώση της ανοσολογικής άμυνας και πολλές φορές η διερεύνηση για τα αίτια της λοίμωξης μπορεί να οδηγήσει σε διάγνωση του Σ.Δ. σε άτομα που αγνοούν την ύπαρξη της νόσου.

Διαταραχές της αίσθησης και της γεύσης
Οι ασθενείς με Σ.Δ. υποφέρουν συχνά από διαταραχές της αίσθησης, παραπονούμενοι συχνά για «κάψιμο» και πόνο του στοματικού βλεννογόνου και της γλώσσας και διαταραχές στη γεύση.
Η μειωμένη αίσθηση της γεύσης μπορεί να οδηγήσει στην υπερβολική κατανάλωση ανθυγιεινών τροφών, με αποτέλεσμα την εμφάνιση παχυσαρκίας και κατά συνέπεια, χειρότερο έλεγχο των επιπέδων ζαχάρου στο αίμα.

Προκαρκινικές βλάβες
Νεότερες ερευνητικές μελέτες δείχνουν ότι η παρουσία του Σ.Δ. μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου της στοματικής κοιλότητας.

Βλέπουμε πόσο στενή σχέση υπάρχει ανάμεσα στην στοματική κοιλότητα και τον σακχαρώδη διαβήτη. Η καλή στοματική υγιεινή και οι τακτικές επανεξετάσεις από τον οδοντίατρο είναι επομένως ιδιαίτερα σημαντικές, καθώς μπορούμε ν’ αντιμετωπίσουμε ή ακόμα και να προλάβουμε τα προβλήματα και τις επιπλοκές στο στόμα,  ενώ η διατήρηση της καλής στοματικής υγείας συμβάλλει  στον καλύτερο έλεγχο του σακχαρώδους διαβήτη.