Λαμπερό χαμόγελο, ένα φάρμακο για την καλή διάθεση

Η εμφάνισή μας επηρεάζει σήμερα περισσότερο από ποτέ την καθημερινή μας ζωή αλλά και τη διάθεσή μας. Είναι χαρακτηριστικό ότι πρόσφατη έρευνα έδειξε το 87% των ανθρώπων να πιστεύει πως το ωραίο χαμόγελο συμβάλει θετικά στην αυτοπεποίθησή τους.

Η αισθητική οδοντιατρική μπορεί να χαρίσει πάλι το λευκό χρώμα και φυσικό σχήμα των δοντιών προσφέροντας γρήγορα και αποτελεσματικά το ιδανικό χαμόγελο. Εκτός από την γνωστή σε όλους μέθοδο της λεύκανσης έχουμε σήμερα έχουμε στα χέρια μας νέα υλικά για τις επικαλύψεις δοντιών (bonding), νέες μικροπλαστικές τεχνικές για την αισθητική βελτίωση του σχήματος των ούλων, καθώς και τα «γρήγορα» σιδεράκια που απευθύνονται σε ενήλικες. Συνδυάζοντας αυτές τις τεχνικές μπορούμε πολύ γρήγορα να διορθώσουμε τις ατέλειες που υπάρχουν στο χαμόγελο.

Συχνά παρατηρούμε ότι τα δόντια λόγω έλλειψης χώρου στη γνάθο δεν είναι ίσια τοποθετημένα αλλά στριμώχνονται, κάποια από αυτά έχουν κλίση προς τα μέσα ή πετάνε προς τα έξω, ή συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο, η γνάθος να είναι υπερβολικά ευρύχωρη σε σχέση με το μέγεθος των δοντιών, και έτσι να σχηματίζονται μεγάλα κενά ανάμεσα στα δόντια.

Μέχρι πρόσφατα η μόνη επιλογή για το κλείσιμο των κενών ήταν τα κλασικά σιδεράκια που χρειάζονται πολλούς μήνες έως και χρόνια. Σήμερα χάρις στις νέες μεθόδους μπορούμε να επικεντρωθούμε στη περιοχή που υπάρχει το αισθητικό πρόβλημα και να μετακινήσουμε τα δόντια σε λίγες μόνο εβδομάδες και στη συνέχεια τελειοποιούμε το σχήμα των δοντιών με λεπτεπίλεπτες επικαλύψεις ρητίνης (bonding).

Πολλοί ενήλικες δέχονται τη γρήγορη μέθοδο της ορθοδοντικής παρά τις επαγγελματικές τους υποχρεώσεις γνωρίζοντας ότι μέσα σε λίγες μόλις εβδομάδες μπορούν να αποκτήσουν το χαμόγελο που πάντα ονειρεύονταν. Χαρακτηριστικό είναι το σχόλιο μιας καθηγήτριας αγγλικών που έβαλε σιδεράκια παρ’ όλο που έπρεπε να μιλάει όλη τη μέρα, και τελειώνοντας τη θεραπεία είπε «τώρα λάμπει όχι μόνο το χαμόγελο αλλά και ολόκληρο το πρόσωπό μου. Νιώθω μεγάλη αυτοπεποίθηση όταν χαμογελώ».

Οι νέες σύνθετες ρητίνες που χρησιμοποιούμε για τις επικαλύψεις είναι προϊόντα της νανοτεχνολογίας, είναι πολύ ανθεκτικά υλικά, που με ελάχιστη συντήρηση και λογική χρήση έχουν διάρκεια ζωής πολλών ετών.

Όμως ένα όμορφο χαμόγελο δεν αποτελείται μόνο από δόντια. Το σχήμα και η θέση των ούλων παίζει πολύ σημαντικό ρόλο, καθώς θα πρέπει να είναι υγιή και να έχουν αρμονικό σχήμα. Πολλοί άνθρωποι όταν χαμογελούν δείχνουν υπερβολικά πολύ ούλο σε σχέση με τα δόντια που φαίνονται πολύ μικρά, τετράγωνα ή ασύμμετρα. Το «λίφτινγκ των ούλων», μια νέα μικροπλαστική τεχνική της περιοδοντολογίας, διορθώνει σε μία επίσκεψη και χωρίς πόνο το σχήμα τους. Στο τέλος της θεραπείας τα δόντια φαίνονται απόλυτα φυσικά και ταιριάζουν αρμονικά με τα χείλη και το πρόσωπο.

Για να πετύχουμε το ιδανικό χαμόγελο χρειάζεται να συνδυάσουμε διάφορες τεχνικές, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό στα πλαίσια ενός οδοντικού «λίφτινγκ», όπου σε μεγαλύτερους ανθρώπους σβήνουμε τα σημάδια του χρόνου και γυρνάμε το βιολογικό ρολόι πολλά χρόνια πίσω.

Το όμορφο χαμόγελο που είναι ο ορισμός της αισιοδοξίας δεν είναι πλέον ένα άπιαστο όνειρο, αλλά είναι εφικτό και προσιτό όσο ποτέ. Αλλάξτε λοιπόν το χαμόγελο…, αλλάξτε τη ζωή σας