Ευαίσθητα δόντια, δώστε τέρμα στην ταλαιπωρία!

Δόντια ευαίσθητα στο κρύο νερό; Πονάτε όταν τρώτε κρύα φρούτα από το ψυγείο ή πίνετε κάτι παγωμένο; Δεν χρειάζεται να αλλάξετε τις συνήθειές σας, μόνο για το λόγο αυτό. Νέα επαναστατικά συστατικά που περιέχονται στις εξειδικευμένες οδοντόκρεμες έρχονται να δώσουν λύση στην ευαισθησία των δοντιών, η οποία δεν είναι μεν ασθένεια, όμως υποβιβάζει την ποιότητα της καθημερινής μας ζωής.

 

Ποια είναι τα αίτια που προκαλούν ευαισθησία στα δόντια;

Ένας στους πέντε ενήλικες 20-40 ετών υποφέρει από ευαισθησία των δοντιών, η οποία έχει γίνει το συνηθέστερο πρόβλημα των δοντιώ, αφού ο περισσότερος πια κόσμος διατηρεί τα φυσικά του δόντια.

Η Νο.1 βασική αιτία για την ευαισθησία των δοντιών είναι η εκτεθειμένη οδοντίνη. Αυτή εμφανίζεται όταν υποχωρούν τα ούλα, όταν υπάρχει περιοδοντική νόσος, ή ακόμα όταν κανείς βουρτσίζει τα δόντια δυνατά με σκληρή οδοντόβουρτσα. Το σμάλτο των δοντιών μπορεί επίσης να φθαρεί όταν κανείς τρίζει τα δόντια του (βρουξισμός), ή όταν τρώει πολλά φαγητά που περιέχουν ξίδι και λεμόνι. Επίσης η τερηδόνα προκαλεί ευαισθησία στα δόντια επειδή φθείρει το σμάλτο που προστατεύει τα δόντια. Υπάρχουν πολλές αιτίες της ευαισθησίας των δοντιών, γι’ αυτό πάντα να συμβουλεύεστε τον οδοντίατρο. Μπορεί αυτή να είναι ένδειξη για ένα άλλο, βαθύτερο πρόβλημα.

 

Πώς προκαλείται ο πόνος στα ευαίσθητα δόντια;

Στην οδοντίνη υπάρχει ένα δίκτυο από οδοντινοσωληνάρια που τη διαπερνούν σε όλο το πάχος της, από τον πολφό, μέχρι το σμάλτο. Αν σε μια περιοχή χαθεί το σμάλτο ή η οστεϊνη που καλύπτει τις ρίζες, η οδοντίνη αλλά και ο πολφός εκτίθενται στα εξωτερικά ερεθίσματα του περιβάλλοντος του στόματος. Οι νευρικές απολήξεις που βρίσκονται στα οδοντινοσωληνάρια διεγείρονται από εξωτερικά ερεθίσματα, όπως το κρύο, το καυτό και η πίεση, και προκαλούν ένα δυνατό ερέθισμα πόνου. Δεν είναι τόσο ο πόνος, όσο οι συνέπειες που είναι επικίνδυνες. Όταν κανείς έχει ευαίσθητα δόντια, αποφεύγει να τα βουρτσίζει σωστά, κάτι που στη συνέχεια μπορεί να προκαλέσει περιοδοντική νόσο ή τερηδόνα.

 

Πώς ακριβώς δρουν οι οδοντόκρεμες για ευαίσθητα δόντια;

Οι εξειδικευμένες οδοντόκρεμες για ευαίσθητα δόντια είναι ο απλούστερος τρόπος να αντιμετωπίσει κανείς αυτό το πρόβλημα. Αυτές περιέχουν χλωριούχο στρόντιο, το οποίο φράζει τα οδοντινοσωληνάρια και απομονώνει το δόντι από τα κρύα και ζεστά ερέθισμα. Παράλληλα το νιτρικό κάλιο μπλοκάρει το μηχανισμό μετάδοσης του πόνου στα νευρικά κύτταρα.

 

Γίνεται με κάποιο τρόπο να επισκευαστεί το σμάλτο που έχει φθαρεί;

Το σμάλτο των δοντιών σταματά να αναπλάθεται τη στιγμή που αυτά ανατέλλουν από τη γνάθο. Μέχρι τώρα δεν υπήρχε τρόπος να αναπληρώσουμε το χαμένο σμάλτο, παρά μόνο καλύπτοντας τις φθαρμένες περιοχές με σφράγισμα από σύνθετη ρητίνη. Οι νέας γενιάς οδοντόκρεμες για ευαίσθητα δόντια περιλαμβάνουν συστατικά που προέκυψαν από τελευταίες έρευνες στην τεχνολογία της ανάπλασης του οστού, τα οποία εντοπίζουν και επιδιορθώνουν τις φθαρμένες περιοχές του σμάλτου, χτίζοντας ένα προστατευτικό κάλυμμα που είναι κατά 60% σκληρότερο από την οδοντίνη και που μοιάζει με υδροξυαπατίτη (το δομικό υλικό του σμάλτου). Έτσι οι νέες οδοντόκρεμες δεν ανακουφίζουν απλώς από την ευαισθησία των δοντιών, αλλά επιδιορθώνουν και προστατεύουν το σμάλτο.

 

Πώς αντιμετωπίζουμε την ευαισθησία που εμφανίζεται μετά από μια λεύκανση;

Στο 75% των λευκάνσεων παρουσιάζουν τα δόντια ευαισθησία. Αυτή είναι μεν παροδική, αλλά γίνεται πολλές φορές τόσο ενοχλητική που στο 40% των περιπτώσεων αναγκάζονται οι οδοντίατροι να διακόψουν τη θεραπεία της λεύκανσης.

Τελευταίες κλινικές έρευνες έδειξαν η ευαισθησία αυτή μειώνεται στο ελάχιστο, αν βουρτσίζει κανείς τα δόντια του με ειδική οδοντόκρεμα για ευαίσθητα δόντια δύο εβδομάδες πριν αρχίσει τη λεύκανση και για άλλες δύο εβδομάδες αφότου την ξεκινήσει. Η αγωγή αυτή δεν επιδρά στη λεύκανση, ενώ η ικανοποίηση από το τελικό αποτέλεσμα είναι ακόμα μεγαλύτερη.

 

Πέντε βήματα για να «δαμάσετε» τα ευαίσθητα δόντια.

1. Πλένετε τα δόντια καθημερινά δύο φορές την ημέρα για 2 λεπτά τουλάχιστον. Τοποθετείτε τη βούρτσα με γωνία 45 μοιρών κάνοντας ήπια κυκλική κίνηση, όχι οριζόντιο τρίψιμο.

2. Να λαμβάνετε αρκετή ποσότητα από ιχνοστοιχεία και βιταμίνες (το ασβέστιο, μαγνήσιο και η βιταμίνη D συμβάλλουν στα γερά δόντια, η βιταμίνη Α διατηρεί το σμάλτο υγιές ενώ η έλλειψη βιταμίνης C προκαλεί ευαίσθητα ούλα).

3. Αν έχετε ευαίσθητα δόντια μειώστε αναψυκτικά, χυμούς, κρασί και πίνετε πολύ νερό.

4. μην βουρτσίζετε τα δόντια αμέσως αφού φάτε φαγητό με όξινα (ξύδι, λεμόνι), περιμένετε μια ώρα. Τα όξινα αποδυναμώνουν το σμάλτο και το βούρτσισμα αμέσως μετά το βλάπτει ακόμα περισσότερο.

5. Χρησιμοποιείτε μαλακή οδοντόβουρτσα ενόσω κάνετε λεύκανση. Θα είναι πιο κατάλληλη για τα ούλα και τα δόντια, και μην ξεχνάτε να ξεπλένετε με χλιαρό νερό.