Συμπτώματα

Πονοκέφαλος

Πονοκέφαλος είναι ίσως το πιο συχνό σύμπτωμα της Δυσλειτουργίας του Στοματογναθικού Συστήματος. Ο πόνος αυτός μπορεί να προέρχεται είτε από τους μύες, καθώς το σφίξιμο και τρίψιμο των δοντιών προκαλεί σύσπαση και έντονο πόνο, είτε από την άρθρωση, λόγω των κακώσεων του δίσκου. Ο πόνος εντοπίζεται κυρίως στους κροτάφους, ή στο πίσω μέρος της κεφαλής, ενώ μπορεί να προεκτείνεται μέχρι τον σβέρκο, τους ώμους κ.λ.π.. Οι πονοκέφαλοι αυτοί μπορεί να είναι τόσο έντονοι, που συχνά αντιμετωπίζονται από τους παθολόγους σαν ημικρανίες ή νευραλγίες φυσικά χωρίς καμία επιτυχία.

 Θόρυβοι – Clicking

Ένα χαρακτηριστικό σύμπτωμα της Δυσλειτουργίας της άρθρωσης είναι η παραγωγή χαρακτηριστικών θορύβων, οι οποίοι διεθνώς ονομάζονται κλίκινγκ – clicking. Σε ορισμένες περιπτώσεις οι ήχοι αυτοί μπορεί να είναι τόσο δυνατοί, που να τους ακούν οι γύρω σας όταν μασάτε. Ακόμα και όταν το clicking δεν είναι επώδυνο, ένα είναι σίγουρο: οι μύες που στηρίζουν και κινούν τη γνάθο δεν λειτουργούν πλέον αρμονικά και είναι θέμα χρόνου να εμφανιστούν μόνιμα σημάδια φθοράς των στοιχείων της άρθρωσης, όπως ο δίσκος, οι κόνδυλοι κ.λ.π.

Πονόδοντος – Υπερευαισθησία των Δοντιών

Το τρίξιμο ή σφίξιμο των δοντιών μπορεί να προκαλέσει σημαντική ευαισθησία, ακόμα και έντονο πόνο σε κάποιο δόντι το οποίο είναι απόλυτα υγιές! Πολύ συχνά οι οδοντίατροι, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν τους έντονους πόνους προχωρούν σε απονευρώσεις, ακόμα και εξαγωγές των δοντιών αυτών. Το δυσάρεστο είναι ότι μετά από αυτές τις μη αναστρέψιμες παρεμβάσεις, τα συμπτώματα παραμένουν, μόνο που τώρα είναι ακόμα πιο έντονα!

 

Βουητό στα αυτιά

Η στενή ανατομική σχέση της άρθρωσης με τα αυτιά μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα συμπτώματα των αυτιών, όπως πόνος, βόμβος, ακόμα και μείωση της ακοής. Αυτός είναι και ο λόγος που πολλοί άνθρωποι, πρώτα επισκέπτονται τον παθολόγο ή τον Ωτο-Ρινο-Λαρυγγολόγο πριν καν σκεφτούν να συμβουλευτούν το οδοντίατρο για πιθανή Δυσλειτουργία του Στοματο-Γναθικού Συστήματος.

 

Μπλοκάρισμα της γνάθου

Το μπλοκάρισμα της γνάθου είναι αποτέλεσμα ενός έντονου σπασμού των μυών σε συνδυασμό με την μετατόπιση του δίσκου. Είναι μια ιδιαίτερη σοβαρή κατάσταση και παρατηρείται συνήθως κατά το άνοιγμα του στόματος. Ένα άτομο με μπλοκαρισμένη άρθρωση θα πρέπει ενδεχομένως να μετατοπίσει τη γνάθο προς τη μια ή την άλλη πλευρά για να μπορέσει να ανοίξει το στόμα.Σε άλλες πάλι περιπτώσεις ακούγεται ένας δυνατός, πολλές φορές επίπονος, θόρυβος την στιγμή που ξεμπλοκάρει τοσαγόνι.

Αλλαγή στη Σύγκλειση

Μια άλλη μορφή εκδήλωσης σοβαρής δυσλειτουργίας της άρθρωσης είναι η αλλαγή της επαφής των δοντιών ανάμεσα στην άνω και κάτω γνάθο. Η αλλαγή της σύγκλεισης, σαν αποτέλεσμα της μετατόπισης του δίσκου, δεν επηρεάζεται απλώς την αρμονική λειτουργία των ανατομικών στοιχείων της άρθρωσης, αλλά προκαλεί αλυσιδωτές αλλαγές και αποσυντονισμό ολόκληρου του Στοματο-Γναθικού Συστήματος.

 

Έχετε απορίες;

Συμπληρώστε την φόρμα ή επισκευθείτε μας στο ιατρείο, όπου μπορούμε χωρίς επιβάρυνση να συζητήσουμε αναλυτικότερα το πρόβλημα που σας απασχολεί.

Το όνομά σας *

Το email σας *

Το ερώτημά σας