Δυσλειτουργία Άρθρωσης

H Δυσλειτουργία του Στοματο-Γναθικού Συστήματος είναι ένα μυοσκελετικό σύνδρομο το οποίο εκτός από λειτουργικά αίτια μπορεί να οφείλεται στο αγχος και το στρες και να συνυπάρχει με το αυχενικο συνδρομο.

 Η Κροταφο-Γναθική Aρθρωση συνδέει την κάτω γνάθο με το κρανίο στην περιοχή του κροτάφου. Στην πραγματικότητα έχουμε δύο αρθρώσεις , μία μπροστά από κάθε αυτί, οι οποίες επιτρέπουν στην γνάθο να κινείται κάθε φορά που ανοίγουμε το στόμα μας, μασάμε, μιλάμε ή καταπίνουμε.

Είναι η πιο πολύπλοκη άρθρωση σε ολόκληρο το ανθρώπινο σώμα και αποτελείται από το κροταφικό οστό του κρανίου και το τμήμα της κάτω γνάθου που ονομάζεται κόνδυλος, ενώ ανάμεσά τους υπάρχει ένας δίσκος, που αποτελείται κυρίως από χόνδρο, , οποίος κινείται ακολουθώντας τις κινήσεις της γνάθου. Πολύ σημαντικό ρόλο παίζουν οι διάφοροι μύες, οι οποίοι εκτός απο την κινητικότητα της γνάθου ( άνοιγμα, κλείσιμο του σ΄τοματος, μάσηση, κ.λ.π.) σταθεροποιούν τη γνάθο και συγκρατούν την άρθρωση και τη γνάθο στη σωστή θέση.

Tι είναι η Δυσλειτουργία του Στοματο-Γναθικού Συστήματος

Η Δυσλειτουργία του Στοματο-Γναθικού Συστήματος είναι η ιδαταραχή της αρμονικής λειτουργίας των μυών, συνδέσμων και της άρθρωσης της γνάθου. Η πιο συχνή ανωμαλία είνει ο σπασμός των μυών του Στοματο-Γναθικού Συστήματος, όπου ένας ή περισσότεροι μύες μπορεί να είναι ιδιαίτερα επώδυνοι, προκαλώντας πονοκεφαλο ή βουητο στα αυτια και δεν μπορούν να λειτουρ-γήσουν αρμονικά με το υπόλοιπο σύστημα. Καθώς η άρθρωση σταθεροποιείται απο τους μύες, η αποδιοργάνωση αυτή μπορεί να οδηγήσει στην μετατόπιση του δίσκου, μια ιδιαίτερα κρίσιμη κατάσταση, που μπορεί να επιρεάσει αρνητικά την κινητικότητα της κάτω γνάθου και τη γενικότερη λειτουργία της άρθρωσης. Υπάρχει μια αλληλεπίδραση με τους υπόλοιπους μύες του αυχένα και της πλάτης και αυτός είναι και ο λόγος που η Δυσλειτουργία του Στοματο-Γναθικού Συστήματος μπορεί να συνυπάρχει με αγχος , στρες και με το αυχενικο σύνδρομο.

 

Μην αφήσετε την Δυσλειτουργία της Άρθρωσης να σας χαλάσει το κέφι για ζωή!

Έχετε απορίες;

Συμπληρώστε την φόρμα ή επισκευθείτε μας στο ιατρείο, όπου μπορούμε χωρίς επιβάρυνση να συζητήσουμε αναλυτικότερα το πρόβλημα που σας απασχολεί.

Το όνομά σας *

Το email σας *

Το ερώτημά σας