Αίτια της Δυσλειτουργίας της Αρθρωσης

Βρουξισμός – Άγχος – Στρες

Βρουξισμό αποκαλούμε το σφίξιμο και κυρίως το τρίψιμο των δοντιών μεταξύ της άνω και κάτω γνάθου. Ο βρουξισμός μπορεί να γίνεται κατά την διάρκεια της ημέρας ( κατά το οδήγημα, σε φάσεις έντονης συγκέντρωσης στην εργασία κ.λ.π. ), όμως συνήθως γίνεται κατά την διάρκεια του ύπνου. Αυτός είναι και ο λόγος που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν καν ότι σφίγγουν και τρίβουν τα δόντια τους. Μια ένδειξη ότι κάποιος είναι βρουξιστής είναι όταν το πρωί, μετά τον ύπνο, ο μασητήρας και οι άλλοι μύες της μάσησης είναι συσπασμένοι και πονούν.

Έχει παρατηρηθεί μια στενή σχέση μεταξύ του στρες και της Δυσλειτουργίας της άρθρωσης , καθώς φαίνεται πως υπάρχει ένας μηχανισμός εκτόνωσης των στρεσογόνων ερεθισμάτων στο Στοματο-Γναθικό Σύστημα. Ο χρόνιος βρουξισμός μπορεί να οδηγήσει στην Δυσλειτουργία του στοματογναθικού συστήματος, καθώς οι συνεχείς και υπερβολικές πιέσεις που ασκούνται στις αρθρώσεις συχνά προκαλούν τραυματικές αλλοιώσεις των συνδέσμων και του δίσκου, και συνοδεύονται από χρόνιο σπασμό των μυών.

 Υπερβολικό άνοιγμα του στόματος

Όλες οι αρθρώσεις έχουν ένα περιορισμένο εύρος κίνησης και η στοματο-γναθική άρθρωση δεν αποτελεί εξαίρεση. Αν ανοίξουμε πάρα πολύ το στόμα υπάρχει κίνδυνος οι σύνδεσμοι της άρθρωσης να πάθουν κάκωση, και ο δίσκος να μετατοπιστεί. Το υπερβολικό άνοιγμα μπορεί να συμβεί κατά το δάγκωμα τροφής ( ενός μήλου ή σάντουιτς, κλπ ), ακόμα και στην οδοντιατρική καρέκλα, όταν για την θεραπεία ενός οπίσθιου δοντιού θα πρέπει το στόμα να μείνει για περισσότερη ώρα πολύ ανοιχτό.

 

Έλλειψη δοντιών

Για την σωστή λειτουργία του Στοματογναθικού Συστήματος καθοριστικό ρόλο παίζουν τα δόντια.

 

Έχετε απορίες;

Συμπληρώστε την φόρμα ή επισκευθείτε μας στο ιατρείο, όπου μπορούμε χωρίς επιβάρυνση να συζητήσουμε αναλυτικότερα το πρόβλημα που σας απασχολεί.

Το όνομά σας *

Το email σας *

Το ερώτημά σας