Έγκλειστοι Φρονιμίτες

Ο φρονιμίτης ή σωφρονιστήρας ή τρίτος γομφίος αποτελεί το τελευταίο προς τα πίσω δόντι της μόνιμης οδοντοφυΐας. Οι φρονιμίτες ανατέλλουν φυσιολογικά συνήθως στην ηλικία των 17-23 ετών, αν και ορισμένες φορές δεν ανατέλλουν καθόλου και παραμένουν έγκλειστοι ή ημιέγκλειστοι λόγω έλλειψης χώρου για την ανατολή τους.Ανάλογα με τη θέση που βρίσκονται, είναι και τα προβλήματα που δημιουργούν.

Το συνηθέστερο πρόβλημα με τους έγκλειστους φρονιμίτες είναι ότι προκαλούν φλεγμονές. Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις, λόγω κλίσης του δοντιού και έντονης επαφής με τον τραπεζίτη που βρίσκεται ακριβώς μπροστά του, προκαλούν μόνιμη καταστροφή του οστού που στηρίζει τον δεύτερο γομφίο, με αποτέλεσμα την δημιουργία περιοδοντικού προβλήματος.

Ένας φρονιμίτης  που έχει ανατείλει μερικώς, φαίνεται δηλαδή τμήμα της μύλης του αλλά δεν έχει ανατείλει πλήρως, λέγεται ημιέγκλειστος. Ο ημιέγκλειστος φρονιμήτης εμφανίζει συνήθως περισσότερα προβλήματα, καθώς τερηδονίζεται πιο εύκολα από κάθε άλλο δόντι καθώς είναι δύσκολο να καθαριστεί σωστά.
Λόγω της έλλειψης χώρου δεν μπορεί να γίνει καλή στοματική υγιεινή και εγκλωβίζονται μικροοργανισμοί και υπολείμματα τροφών ανάμεσα στο δόντι και στο ούλο, με αποτέλεσμα ην δημιουργία φλεγμονής, που ονομάζεται περιστεφανίτιδα.

Εκτός απο τον τερηδονισμό και την περιστεφανίτιδα που ήδη αναφέρθησαν, οι φρονιμίτες συχνά εμπλέκονται ως αίτια στα εξής:
Ορθοδοντικά προβλήματα
Μέχρι πρόσφατα πίστεύαμε πως οι φρονιμίτες μπορούν να προκαλέσουν συνωστισμό των κάτω πρόσθιων δοντιών, με την πίεση που ασκούν στα παρακείμενα δόντια. Πρόσφατες έρευνες έδειξαν οτι ο συνωστισμός των δοντιών προκαλείται και από άλλους πολλούς λόγους. Η ύπαρξη των φρονιμιτών ωστόσο, μπορέι να επιβαρύνει την κατάσταση ή να παρεμποδίζει την ορθοδοντική θεραπεία.
Περιοδοντίτιδα
Η θέση ενός φρονιμίτη μπορεί πολλές φορές να εμποδίζει την εφαρμογή σωστής στοματικής υγιεινής. Για τον λόγο αυτό προτείνεται η προληπτική εξαγωγή του φρονιμίτη.
Οστικές παθολογικές αλλοιώσεις
Οι φρονιμίτες σε πιο σπάνιες περιπτώσεις ευθύνονται για τη δημιουργία οδοντογενών κύστεων, αδαμαντινοβλαστώματος κ.α.

Είναι σημαντικό η χειρουργική αφαίρεση των φρονιμιτών να γίνει σε νεαρή ηλικία. όπου δεν θα έχει ολοκληρωθεί η ανάπτυξη των ριζών (που σημαίνει πιο εύκολη, συντηρητική επέμβαση), αλλά – και το πιο σημαντικό – διότι δεν θα έχουν προλάβει να προκαλέσουν μόνημες βλάβες στα παρακείμενα δόντια και ιστούς.

Έχετε απορίες;

Συμπληρώστε την φόρμα ή επισκευθείτε μας στο ιατρείο, όπου μπορούμε χωρίς επιβάρυνση να συζητήσουμε αναλυτικότερα το πρόβλημα που σας απασχολεί.

Το όνομά σας *

Το email σας *

Το ερώτημά σας