Υγιές Στόμα – Υγιές Σώμα

Όσο απίθανο και ν’ ακούγεται, η περιοδοντιτιδα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την γενικότερη υγεία μας, όπως έχει παρατηρηθεί αλληλεπίδραση με διάφορες καταστάσεις όπως ο διαβητης, το καπνισμα, η εγκυμοσυνη ή διάφορα καρδιακά προβλήματα:

Περιοδοντιτιδα και Καρδια

Είναι πλέον γνωστό ότι ορισμένα μικρόβια μπορούν να επηρεάσουν την καρδιά. Το ίδιο ισχύει και για τα μικρόβια της οδοντικής πλάκας. Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι όσοι έχουν προσβληθεί από περιοδοντίτιδα είναι πιο επιρρεπείς στις καρδιακές παθήσεις και έχουν σχεδόν τις διπλάσιες πιθανότητες να υποστούν ένα βαρύ έμφραγμα, από αυτούς που έχουν υγιές περιοδόντιο.

 

Σακχαρωδης διαβητης – ζαχαρο

Είναι πλέον αποδεδειγμένο ότι όσοι πάσχουν από διαβήτη έχουν σχεδόν τις τριπλάσιες πιθανότητες να προσβληθούν από την περιοδοντική νόσο. Τελευταία έχουμε ενδείξεις ότι υπάρχει μια αμφίδρομη σχέση, ότι δηλαδή η περιοδοντίτιδα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την θεραπεία του σακχαρώδους διαβήτη.

 

Εγκυμοσυνη

Η ομαλή πορεία μιας εγκυμοσύνης μπορεί να απειληθεί από διάφορους παράγοντες, όπως το κάπνισμα, το αλκοόλ, τα ναρκωτικά κ.λ.π. Τελευταία έχουμε όλο και περισσότερες ενδείξεις ότι γυναίκες που έχουν προσβληθεί από περιοδοντιτιδα, έχουν τις εφταπλάσιες πιθανότητες να γεννήσουν πρόωρα και να φέρουν στον κόσμο ένα λιποβαρές μωρό.

Καπνισμα

Το κάπνισμα εκτός από τη γενικότερη υγεία μας επιβαρύνει και την υγεία του στόματός μας. Ας μην ξεχνούμε οτι ο καρκίνος της γλώσσας, του εδάφους του στόματος και των ούλων σχετίζονται άμεσα με το καπνίσμα. Είναι ένας από τους κύριους λόγους εμφάνισης και εξέλιξης της περιοδοντίτιδας, καθώς στους καπνιστές έχουμε περισσότερη πέτρα στα δόντια, μεγαλύτερους θυλάκους στα ούλα και μεγαλύτερη απώλεια οστού και περιοδοντικών ιστών. Έρευνες έδειξαν οτι οι καμπνιστές έχουν διπλάσιες πιθανότητες να χάσουν τα δόντια τους μετά τα 65,  από όσους δεν έχουν καπνίσει ποτέ! Το δυσάρεστο είνει οτι οι καπνιστές όχι μόνο έχουν περισσότερα περιοδοντικά προβλήματα, αλλά και η περιοδοντική θεραπεία είναι λιγότερα αποτελεσματική, απ’ ότι σε μη καπνιστές.Τα καλά νέα είναι ότι, εάν κάποιος κόψει το τσιγάρο στα 50 , δεκαπέντε χρόνια μετά, είναι σα να μην έχει καπνίσει ποτέ!

 

Μπορεί να μην μπορούμε ακόμα να εξηγήσουμε πλήρως αυτές τις πολύ ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις. Ας μην ξεχνάμε όμως ότι:

Η υγεία του σώματος ξεκινά από την υγεία του στόματος!

Έχετε απορίες;

Συμπληρώστε την φόρμα ή επισκευθείτε μας στο ιατρείο, όπου μπορούμε χωρίς επιβάρυνση να συζητήσουμε αναλυτικότερα το πρόβλημα που σας απασχολεί.

Το όνομά σας *

Το email σας *

Το ερώτημά σας