Ουλιτιδα Περιοδοντιτιδα

Τι είναι η Ουλιτιδα και η Περιοδοντιτιδα;

Η ουλιτιδα και η περιοδοντιτιδα ανήκουν στην κατηγορία των περιοδοντικών νόσων. Η ουλιτιδα είναι μια χρόνια φλεγμονή των επιφανειακών ιστών των ούλων.

Ουλιτιδα - Περιοδοντιτιδα

Ουλιτιδα – Περιοδοντιτιδα

Η ουλιτιδα αν μείνει αθεράπευτη μπορεί να οδηγήσει στην περιοδοντιτιδα, όπου η μόλυνση προχωρά βαθύτερα και καταστρέφει τους ιστούς που στηρίζουν τα δόντια στη γνάθο. Η περιοδοντιτιδα μπορεί να προκαλέσει φλεγμονές και αποστήματα, ενώ μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια περισσότερων ή και όλων των δοντιών.

Πόσο συχνά εμφανίζεται η ουλιτιδα και η περιοδοντιτιδα;

Πρόσφατες στατιστικές έδειξαν ότι η περιοδοντική νόσος μπορεί να αφορά όλες τις ηλικίες- ακόμα και παιδιά 3 ετών! 50% των ανθρώπων θα παρουσιάσουν κάποια πρώτα σημάδια περιοδοντιτιδας μέχρι τα 18 τους χρόνια, ενώ 75% των ανθρώπων έχουν προσβληθεί από την περιοδοντιτιδα μέχρι τα 35.
Όσοι καπνίζουν έχουν σημαντικά μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από την ουλιτιδα και περιοδοντιτιδα ενώ γενετικές έρευνες έδειξαν ότι 30% του πληθυσμού ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου για περιοδοντική νόσο ήδη από τη στιγμή που θα γεννηθούν.

 Που οφείλεται η ουλιτιδα και η περιοδοντιτιδα;

Η περιοδοντικές νόσοι οφείλονται στην οδοντική πλάκα – μια υπόλευκη, κολλώδη μάζα που δημιουργείται στην επιφάνεια των δοντιών και αποτελείται από τα βακτηρίδια του στόματος.

Ουλιτιδα-Περιοδοντιτιδα:  Οδοντική πλάκα

Ουλιτιδα-Περιοδοντιτιδα: Οδοντική πλάκα

Η οδοντική πλάκα αποτελείται από 200-300 διαφορετικά είδη μικροβίων, τα οποία πολλαπλασιάζονται συνεχώς και εισχωρούν όλο και βαθύτερα στα ούλα.
Τα μικρόβια της οδοντικής πλάκας παράγουν τοξίνες – δηλητήρια, τα οποία δεν μπορεί να εξουδετερώσει ο οργανισμός μας, και οδηγούν στην υποχώρηση των ούλων και την απώλεια του οστού γύρω από τα δόντια.

Είναι μεταδοτική η ουλιτιδα και περιοδοντιτιδα;

Μελέτες έχουν δείξει ότι η μεταφορά των μικροβίων της περιοδοντικης νοσου είναι δυνατόν να συμβεί ανάμεσα σε ενήλικους, στα μέλη μιας οικογένειας, ή ακόμα και από τους γονείς στα παιδιά.
Αυτό συμβαίνει κυρίως όταν όλα τα άτομα έχουν ιδιαίτερη ευπάθεια στην περιοδοντική νόσο. Παρ’ όλα αυτά η ουλιτιδα και περιοδοντιτιδα δεν μεταδίδεται με την κοινή χρήση μαχαιροπήρουνων ή με την οδοντόβουρτσα.
Αν και οι δυο σύζυγοι πάσχουν από επιθετική μορφή περιοδοντιτιδας και μόνο ο ένας υποβληθεί σε θεραπεία, τότε το άτομο που δεν έκανε θεραπεία μπορεί να ξανακολλήσει το θεραπευμένο άτομο με τα μικρόβια της περιοδοντιτιδας.

Πως θα καταλάβω αν έχω περιοδοντιτιδα;

Εάν έχετε κάποιο από τα εξής συμπτώματα είναι αρκετά πιθανό να έχετε περιοδοντιτιδα:

• Έχετε πόνους στα δόντια και στο στόμα;
• Ματώνουν τα ούλα σας όταν βουρτσίζετε τα δόντια ή όταν δαγκώνετε σκληρή τροφή;
• Έχουν δημιουργηθεί κενά ανάμεσα στα δόντια σας;
• Είναι τα ούλα σας πρισμένα ή ευαίσθητα;
• Έχετε προσέξει αν τα ούλα σας έχουν υποχωρήσει και τα δόντια σας     φαίνονται αφύσικα μακριά;
• Έχετε κακοσμία του στόματος;
• Βγαίνει πύον από τα ούλα σας;
• Έχετε παρατηρήσει κάποιες αλλαγές στον τρόπο με τον οποίον έρχονται σε επαφή τα δόντια μεταξύ τους;

 

 

 

Έχετε απορίες;

Συμπληρώστε την φόρμα ή επισκευθείτε μας στο ιατρείο, όπου μπορούμε χωρίς επιβάρυνση να συζητήσουμε αναλυτικότερα το πρόβλημα που σας απασχολεί.

Το όνομά σας *

Το email σας *

Το ερώτημά σας