Οδοντιατρικό Μικροσκόπιο

Η εφαρμογή του μικροσκοπίου αποτελεί μια επαναστατική καινοτομία στην σύγχρονη οδοντιατρική. Το μικροσκόπιο πρωτοεμφανίστηκε σε ιατρικές ειδικότητες, όπως στην οφθαλμολογία, την ωτορινολαρυγγολογία, αγγειο- και νευροχειρουργική, ενώ μόλις τα τελευταία χρόνια έκανε με δειλά βήματα την εμφάνισή του στην οδοντιατρική, στα χέρια πρωτοπόρων οδοντιάτρων στην Αμερική και στην Ευρώπη.

Το μεγάλο πλεονέκτημα που μας δίνει το οδοντιατρικο μικροσκόπιο είναι ότι μπορούμε να δούμε λεπτομέρειες, τις οποίες δεν θα μπορούσαμε να διακρίνουμε με γυμνό μάτι, κάτι πολύ σημαντικό για να εξασφαλίσουμε μια οδοντιατρική θεραπεία ακριβείας!

Το οδοντιατρικό μικροσκόπιο, όπως κάθε μικροσκόπιο άλλωστε, αποτελείται από μια σειρά διατεταγμένων φακών και κατόπτρων, οι οποίοι μεγεθύνουν το αντικείμενο που εξετάζουμε. Στην οδοντιατρική δουλεύουμε με μια μεγέθυνση 40x

Τι το ιδιαίτερο έχει το οδοντιατρικό μικροσκόπιο;

Το οδοντιατρικό μικροσκόπιο καλείται να λειτουργήσει κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες, καθώς θα πρέπει να παρακάμψει τα οδοντιατρικά μηχανήματα και προβολείς, για να κεντραριστεί σε μια περιορισμένη περιοχή, όπως είναι η στοματική κοιλότητα, και εκεί να εκτελέσει μια σειρά από εξειδικευμένες λειτουργίες.

Το οδοντιατρικό μικροσκόπιο θα πρέπει λοιπόν να :

• μπορεί να επεκταθεί σε αρκετά μεγάλη απόσταση και να παραμένει απόλυτα σταθερό. Αυτό προϋποθέτει μια στιβαρή βάση και ισχυρούς, σταθερούς βραχίονες και μηχανισμούς.

• ρυθμίζεται εύκολα – ας μην ξεχνάμε ότι τα χέρια μας τα χρειαζόμαστε κυρίως για την άσκηση της οδοντιατρικής και όχι για την συνεχή ρύθμιση του μικροσκοπίου

• έχει τρισδιάστατη εικόνα ώστε να έχουμε αίσθηση του βάθους

• ρυθμίζεται όχι μόνο η ένταση, αλλά και το είδος του φωτός καθώς πολλά οδοντιατρικά υλικά είναι φωτοπολυμεριζόμενα ( πήζουν σε συγκεκριμένη συχνότητα φωτός)

• συνδέεται με ηλεκτρονικό υπολογιστή, ώστε να μπορεί να γίνει φωτογράφηση, κινηματογράφηση και επεξεργασία εικόνας.

• Το μικροσκόπιο μας επιτρέπει να δούμε λεπτομέρειες, οι οποίες είναι μπροστά μας, αλλά είναι αδύνατο να ξεχωρίσουμε με γυμνό μάτι.

Το ξέρατε ότι τα γαλάζια αστεράκια στο χαρτονόμισμα των 50 Ευρώ κρύβουν ένα μυστικό, που μόνο το μικροσκόπιο μπορεί να αποκαλύψει;

Η εφαρμογή του μικροσκοπίου παγκοσμίως – πόσο μάλλον στην Ελλάδα – είναι πρωτοποριακή. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής λιγότερο από 1% των οδοντιάτρων χρησιμοποιούν μικροσκόπιο!

Είναι ιδιαίτερη χαρά γι εμάς να γνωρίζουμε ότι το ιατρείο μας είναι ένα από τα ελάχιστα κέντρα στον κόσμο, όπου εφαρμόζεται η μικροσκοπική οδοντιατρική σε ένα μεγάλο φάσμα ειδικοτήτων, όπως η αισθητική οδοντιατρική, η ενδοδοντία ( απονευρωση), η διαγνωστική, η περιοδοντολογία και η εμφυτευματολογία.

Μπορεί σήμερα να είμαστε πρωτοπόροι σε αυτόν τον νέο, συναρπαστικό τομέα, όμως νοιώθουμε ότι το μικροσκόπιο είναι η κατεύθυνση του μέλλοντος και ότι μια μέρα θα πρέπει το μικροσκόπιο να είναι πολύτιμο βοήθημα κάθε οδοντιάτρου. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που είμαστε ιδρυτικά μέλη της Ελληνικής Εταιρείας Μικροσκοπικής Οδοντιατρικής.

 

Έχετε απορίες;

Συμπληρώστε την φόρμα ή επισκευθείτε μας στο ιατρείο, όπου μπορούμε χωρίς επιβάρυνση να συζητήσουμε αναλυτικότερα το πρόβλημα που σας απασχολεί.

Το όνομά σας *

Το email σας *

Το ερώτημά σας