Αισθητική Οδοντιατρική με το μικροσκόπιο

Το κλινικό μικροσκόπιο χρησιμοποιείται εδώ και δεκαετίες σε διάφορους κλάδους της ιατρικής. Μόνο τα τελευταία χρόνια άρχισε να γίνεται δημοφιλές και στην οδοντιατρική. Με το μικροσκόπιο μπορούμε στο οδοντιατρείο Παπασωτηρίου να μεγεθύνουμε την εικόνα των δοντιών σε τόσο μεγάλο βαθμό (μέχρι και 25 φορές) που να μπορούμε να παρατηρούμε πολύ καλύτερα και με κάθε λεπτομέρεια τα δόντια ενώ παράλληλα να αυξάνουμε την ακρίβεια με την οποία τελούμε τις διάφορες οδοντιατρικές εργασίες. Ελάχιστοι οδοντίατροι χρησιμοποιούν το μικροσκόπιο στην Ελλάδα και η ομάδα μας είναι περήφανη που μπορεί να προσφέρει στους ασθενείς της υπηρεσίες με αυτή την προηγμένη τεχνολογία.

Το μικροσκόπιο επιτρέπει στην ομάδα του οδοντιατρείου Παπασωτηρίου να παρατηρεί λεπτομέρειες στα δόντια οι οποίες είναι αόρατες στο γυμνό μάτι. Αυτό έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμο σε διάφορες ειδικότητες, όπως στην ενδοδοντία (απονευρώσεις) και στη διάγνωση οδοντιατρικών προβλημάτων. Επίσης χρησιμοποιούμε το μικροσκόπιο σε αισθητιές οδοντιατρικές θεραπείες, στις οποίες ελάχιστες παρεμβάσεις και βελτιώσεις στα δόντια έχουν θεαματική επίδραση στο αισθητικό αποτέλεσμα της θεραπείας.

Αξίζει να αναφερθεί κανείς και σε πρόσφατες έρευνες που έχουν δείξει, ότι όταν ο ιατρός εργάζεται με το μικροσκόπιο, κινεί τα χέρια του με δεκαπλή ακρίβεια, σε επίπεδο δέκατου του χιλιοστού, οπότε οι κινήσεις των εργαλείων του είναι πιο στοχευμένες και πιο ακριβείς.

Λευκά, μικροσκοπικά σφραγίσματα

Όταν παρατηρούμε ένα δόντι σε 25 Χ μεγέθυνση, αποκαλύπτονται στα μάτια μας λεπτομέρειες που ήταν αόρατες στο γυμνό μάτι, που όμως υπάρχουν κάπου εκεί  κρυμμένεςοδοντιατρικό μικροσκοπιο 1

Όπως στο νόμισμα που εμφανίζεται στη μεγάλη μεγέθυνση το αγαλματάκι ανάμεσα στις κολώνες, έτσι και σε ένα δόντι με τερηδόνα, μπορούμε να αφαιρέσουμε με προσοχή και το τελευταίο μολυσμένο μέρος του δοντιού αφού μπορούμε να διακρίνουμε ακριβώς το όριο ανάμεσα στο υγιές και στο κατεστραμμένο δόντι.

Το μικροσκόπιο μας βοηθά να παρατηρούμε τις λεπτομέρειες, να αφαιρούμε και τη μικρότερη υποψία τερηδόνας χωρίς όμως να χρειαστεί να τροχίσουμε άσκοπα το υπόλοιπο δόντι.

σφραγισμα μικροσκοπιο

Με το μικροσκόπιο μπορούμε να σφραγίσουμε την πιο μικρή αρχή τερηδόνας πριν εξελιχθεί σε μεγάλη βλάβη που θα απειλήσει το νεύρο ή θα οδηγήσει σε επικίνδυνο κάταγμα του δοντιού.

Για να το καταφέρουμε αυτό χρησιμοποιούμε ειδικά μικροεργαλεία  υπερήχων αντί για τον κλασικό τροχό  που αγγίζουν στο ελάχιστο το δόντι, χωρίς να τροχίζουν ούτε ένα χιλιοστό από το υγιές σμάλτο. Το καθάρισμα του δοντιού από την τερηδόνα γίνεται χωρίς πόνο και αναισθησία.

Ολοκεραμικές  θήκες με το μικροσκόπιο

όψεις & μικροκόπιο

Το μεγάλο μυστικό για τις αισθητικές θήκες νέας τεχνολογίας από ολοκεραμικό υλικό είναι να εφαρμόζουν με μεγάλη ακρίβεια στα όρια του δοντιού που βρίσκονται κοντά στο ούλο.

τροχισμα δοντιών για θήκες

Με το μικροσκόπιο το δόντι τροχίζεται με μεγάλη προσοχή, αφού ελέγχουμε όλο το περίγραμμα των ορίων που πρέπει να είναι ομαλό, διακρίνουμε τυχών  ελαττώματα στο τρόχισμα του δοντιού και μπορούμε επί τόπου να τα διορθώσουμε. Στη συνέχεια τα όρια διακρίνονται στο αποτύπωμα τέλεια και όπως είναι αναμενόμενο η θήκη θα κατασκευαστεί με τον πιο άρτιο τρόπο έχοντας άριστη εφαρμογή πάνω στο δόντι. Το πόσο καλά εφαρμόζουν οι θήκες στο όριο με τα ούλα φαίνεται από το χρώμα των ούλων, τα οποία  έχουν ένα υγιές ρόζ χρώμα χωρίς κανένα ίχνος ερεθισμού.

 

θηκες πορσελάνης

 

Μικροσκόπιο και γυάλισμα  των αισθητικών όψεων

Με το μικροσκόπιο μπορούμε να γυαλίσουμε στην εντέλεια τις αισθητικές όψεις, κυρίως στο σημείο που η ρητίνη πλησιάζει το ούλο στον αυχένα του δοντιού.

Οι καλογυαλισμένες ρητίνες έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής γιατί δεν χρωματίζονται εύκολα από ποτά και τροφές, αλλά και επειδή το βούρτσισμα των δοντιών γίνεται στην ευαίσθητη περιοχή των ούλων εύκολα και ανεμπόδιστα.

αισθητικες όψεις ρητίνης

Το μικροσκόπιο είναι ιδιαίτερα χρήσιμο ιδίως όταν συγκολλούμε ολοκεραμικές θήκες με κονία από ρητίνη. Τα περισσεύματα της κόλλας που έχουν ακριβώς το ίδιο χρώμα με τη θήκη είναι πολύ δύσκολο να τα διακρίνει κανείς και πολύ δυσκολότερο να τα αφαιρέσει χωρίς να γδάρει τη θήκη ή να τραυματίσει το ούλο. Με το μικροσκόπιο διακρίνουμε ακριβώς που βρίσκονται οι περίσσειες και μπορούμε να τις αφαιρέσουμε πολύ γρήγορα προσεκτικά.

αισθητικες όψεις θηκες πορσελανης

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην δημιουργηθεί ερεθισμός στα ούλα και οι θήκες να έχουν απολύτως φυσική εμφάνιση, ώστε να μην ξεχωρίζουν από τα φυσικά δόντια.

 Μικροσκόπιο και λεύκανση απονευρωμένων δοντιών

Τα πιο πολλά απονευρωμένα δόντια αλλάζουν χρώμα (αποχρωματίζονται) και σκουραίνουν. Το χειρότερο είναι ότι ούτε μια θήκη μπορεί να διορθώσει το πρόβλημα αυτό, γιατί η ρίζα μαυρίζει και το ούλο που την καλύπτει γκριζάρει αντί να έχει το φυσικό χλωμό-ρόζ χρώμα.  Αφού λευκάνει η ρίζα, το ούλο αποκτά και πάλι το φυσικό ρόζ χρώμα στην αυχενική περιοχή. Στο τέλος όταν κολληθούν και οι ολοκεραμικές θήκες, τίποτα πια δεν μαρτυρά ότι τα δόντια αυτά είναι απονευρωμένα!

Πώς γίνεται εσωτερική λεύκανση δοντιών με το μικροσκόπιο;

Με το μικροσκόπιο εργαζόμαστε στο δόντι σαν να δουλεύαμε μέσα από μια κλειδαρότρυπα. Από μια μικρή τρυπούλα καθαρίζουμε εσωτερικά το σκουρόχρωμο μέρος του δοντιού και αφαιρούμε μέχρι κάποιο βάθος το υλικό της απονεύρωσης που έχει έντονο πορτοκαλί ή ροζ χρώμα.

λευκανση απονευρωμενου δοντιου

Στη συνέχεια μονώνουμε το δόντι με ένα ειδικό εσωτερικό μικρο-σφράγισμα, που δεν επιτρέπει στο λευκαντικό υλικό να προχωρήσει στο βάθος της ρίζας.

λευκανση απονευρωμενου δοντιου 2

Τοποθετούμε το λευκαντικό υλικό σε όλες τις επιφάνειες του δοντιού, στη συνέχεια το ενεργοποιούμε με φως ειδικού φάσματος και όταν αλλάξει χώμα που σημαίνει ότι το υλικό είναι πια ανενεργό, οπότε επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να λευκάνει το δόντι.

 

εσωτερικη λευκανση δοντιων

Στο τέλος της λεύκανσης τα δόντια που είχαν τη δυσχρωμία αποκτούν το λευκό χρώμα των φυσικών δοντιών.

εσωτερικη λευκανση απονευρωμενων δοντιων

Αν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις σχετικά με αυτή τη νέα τεχνολογία, παρακαλούμε μην διστάσετε  να καλέσετε το οδοντιατρείο Παπασωτηρίου και να μας ρωτήσετε!

Αν σκέφτεστε να βελτιώσετε το χαμόγελό σας ή εξακολουθείτε να ζείτε  χωρίς το υγιές και όμορφο χαμόγελο που σας αξίζει καλέστε μας! 

Ζήστε με το υγιές και όμορφο χαμόγελο που σας αξίζει!

Έχετε απορίες;

Συμπληρώστε την φόρμα ή επισκευθείτε μας στο ιατρείο, όπου μπορούμε χωρίς επιβάρυνση να συζητήσουμε αναλυτικότερα το πρόβλημα που σας απασχολεί.

Το όνομά σας *

Το email σας *

Το ερώτημά σας